Kolejny raz potwierdza się zasada, że najlepsze jest to, co najprostsze. Zwykła kasza manna na mleku, z kilkoma moimi ulubionymi dodatkami, i truskawki – również wzbogacone po mojemu. Taki deser jest pyszny i na ciepło i na zimno, więc pogoda nie zniechęci mnie do jego przyrządzenia 😉

Kaszka manna z truskawkami

Deser z kaszy manny i truskawek

Kasza manna na mleku:

  • 6 średnio kopiastych łyżek (= pół szklanki) kaszy manny
    jeśli wolisz rzadszą kaszę, to odmierzaj płaskie łyżki;
    użyłam kaszy błyskawicznej
  • pół litra mleka
  • ew. łyżeczka miodu lub domowego cukru z prawdziwą wanilią
  • łyżka masła

Truskawki:

  • 300 g truskawek
  • pół łyżeczki cukru trzcinowego
  • szczypta cynamonu

Kaszę przygotuj wg przepisu na opakowaniu. W przypadku kaszy błyskawicznej wystarczy zagotować mleko, odstawić z ognia i mieszając powoli wsypać kaszę. Dodaj miód i masło, wymieszaj dokładnie i odczekaj minutę.

Truskawki umyj, usuń szypułki, pokrój na ćwiartki i wymieszaj z cukrem trzcinowym i cynamonem.

Kaszę mannę rozlej do salaterek. Jeśli chcesz, to odstaw do wystygnięcia. Tuż przed podaniem ułóż na wierzchu przygotowane truskawki.

Kaszka manna z truskawkami 0

Poniżej deser wykonany z użyciem 6 płaskich łyżek kaszy manny, bardziej płynny:

Kaszka manna z truskawkami 1Kaszka manna z truskawkami rzadkaKaszka manna z truskawkami rzadka 1

 

Tagi: , , , ,