Drugi przepis u mnie w ramach Rabarbarowego Weekendu ma wiele wspólnego z pierwszym 🙂 Bazuje na tym samym połączeniu rabarbaru z sokiem z pomarańczy (pyszne!). Tym razem jest to deser, który intensywny smak kompotu rabarbarowego przełamuje smakiem delikatnego jogurtu naturalnego. Jamie proponuje do tego pyszne ciasteczka, na które ja nie znalazłam czasu, ale też nie czułam potrzeby przegryzania tego deseru czymkolwiek (rozważałam placuszki Nigelli).

Deser rabarbarowy z jogurtem

Deser rabarbarowy z jogurtem

  • 500 g rabarbaru
  • 100 g cukru
  • sok z połowy pomarańczy
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • czubata łyżka płynnego miodu (dosłowne wypełnienie tego zalecenia wymaga sporo zręczności, bo jak tu coś płynnego nabrać na łyżkę „z górką” 😉 )

Rabarbar pokrój na kawałki długości około 2 cm. W małym rondelku zagotuj rabarbar, cukier i sok pomarańczowy. Gotuj jeszcze przez dwie minuty. Potem zdejmij pokrywkę i gotuj na małym ogniu jeszcze kilka minut, aż do uzyskania gęstego kompotu. Pozostaw do przestygnięcia. Jogurt wymieszaj ze skórką pomarańczową i miodem. W pucharku lub na talerzyku układaj warstwami kompot rabarbarowy i jogurt.


Tagi: , , , ,