Drugi przepis u mnie w ramach Rabarbarowego Weekendu ma wiele wspólnego z pierwszym 🙂 Bazuje na tym samym połączeniu rabarbaru z sokiem z pomarańczy (pyszne!). Tym razem jest to deser, który intensywny smak kompotu rabarbarowego przełamuje smakiem delikatnego jogurtu naturalnego. Jamie proponuje do tego pyszne ciasteczka, na które ja nie znalazłam czasu, ale też nie czułam potrzeby przegryzania tego deseru czymkolwiek (rozważałam placuszki Nigelli).
Deser rabarbarowy z jogurtem
- 500 g rabarbaru
- 100 g cukru
- sok z połowy pomarańczy
- 500 ml jogurtu naturalnego
- skórka starta z jednej pomarańczy
- czubata łyżka płynnego miodu (dosłowne wypełnienie tego zalecenia wymaga sporo zręczności, bo jak tu coś płynnego nabrać na łyżkę „z górką” 😉 )
Rabarbar pokrój na kawałki długości około 2 cm. W małym rondelku zagotuj rabarbar, cukier i sok pomarańczowy. Gotuj jeszcze przez dwie minuty. Potem zdejmij pokrywkę i gotuj na małym ogniu jeszcze kilka minut, aż do uzyskania gęstego kompotu. Pozostaw do przestygnięcia. Jogurt wymieszaj ze skórką pomarańczową i miodem. W pucharku lub na talerzyku układaj warstwami kompot rabarbarowy i jogurt.
Tagi: dla dzieci, jogurt, miód, pomarańcze, rabarbar
[…] Podobne przepisy: Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką, Crumble z rabarbarem, Ciasto kruche z rabarbarem, Ciasto z rabarbarem, bardzo proste, Deser rabarbarowy z jogurtem. […]
[…] Jaja rozmąć z cukrem, mlekiem i ziarenkami wanilii ( w dzisiejszych czasach wystarczy zmiksować krótko). Rozlej płyn do filiżanek. Filiżanki ustaw w garnku z wrzącą wodą. Woda powinna sięgać do połowy wysokości filiżanek. Gotuj pod przykryciem aż zgęstnieje (około 45 minut). Ostudź. Ja wypróbowałam to mleczko w dwóch wersjach: z dodatkiem suszonych owoców i z dodatkiem rabarbaru gotowanego w soku z pomarańczy. […]
[…] odkryciu przepisów Jamiego na desery z rabarbarem, bardzo polubiłam rabarbar Wypróbowałam dwa rodzaje ciast z rabarbarem, oba bardzo fajne, choć […]
[…] Rabarbar pozostały na sicie możesz podać z sosem custard, jogurtem lub wykorzystać do Deseru rabarbarowego z jogurtem. Tags: cukier, mleko, pomarańcze, rabarbar, […]
[…] ciasto jest połączeniem tego, co już dobrze znam: przepisu na szarlotkę i sposobu przygotowania rabarbaru wg Jamiego. Pyszne, chrupiące, aromatyczne, bo smak rabarbaru jest wzbogacony sokiem z pomarańczy. […]
[…] rabarbarowy rozpoczęty, więc dziś w Bajecznych smakach zapraszamy na pyszny deser rabarbarowy z jogurtem i pomarańczową nutą. Dla mnie jest to najsmaczniejszy sposób podania rabarbaru. Gęsty kompot […]
sophia dahl ma podobny przepis w swojejksiążce
Klaudia, akurat jej książek nie mam, więc nie mogę sprawdzić jak wygląda ten przepis. Ja znam go z książki Jamiego Olivera. Możliwe, że jest to ogólnie znane połączenie smaków 🙂