Ten deser na pewno zrobię na Święta. Najważniejsze, że można go przyrządzić dużo wcześniej. Poza tym jest pyszny. I świetny na niespodziewanych gości.
Zobacz też film z przygotowania takich markiz lodowych.
Deser lodowy (herbatniki z lodami mascarpone)
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 8 mielonych migdałów (lub wiórków kokosowych)
- odrobina zmielonej kawy (na czubek noża)
- ew. bita śmietana
- ciastka czekoladowe (np. domowe ciastka czekoladowe lub herbatniki LU Łakotki kakaowe)
Jeżeli dodajemy wiórki, to dobrze jest sparzyć je odrobiną wrzątku – będą miękkie i delikatne. Wszystkie składniki masy wymieszaj. Bitą śmietanę dodaj na końcu i mieszaj delikatnie. Na ciastko nałóż masę i drugie ciastko – powstaną dwa ciastka z masą w środku (jak markizy na przykład, ale z grubszą warstwą masy). Włóż do zamrażalnika na co najmniej godzinę.
Uwaga: Bita śmietana sprawia, że masa jest delikatniejsza i bardziej rzadka. I znacznie zwiększa ilość przyrządzanego deseru. Nie można jednak dodać jej zbyt dużo, bo rzadką masę trudno utrzymać pomiędzy ciastkami. Ja ostatnio coraz częściej wybieram wersję bez bitej śmietany.
Tagi: dla dzieci, herbatniki, kawa, mascarpone, migdały, Walentynki
[…] cukrem i mlekiem. Jeśli lubisz serek mascarpone, zajrzyj też do mojego ulubionego przepisu na Deser lodowy. Polecamy wino: (tylko dla dorosłych oczywiście) do tiramisu polecamy […]
[…] Ostatnio najbardziej mi odpowiada przełożenie tego ciasta masą z serka mascarpone, taką jak w deserze lodowym. Tags: cukier muscovado, dla dzieci, […]
jakie są proporcje?!
Karo, proporcje można tu dość swobodnie dobierać. Na paczkę ciastek można liczyć 250 gramów serka mascarpone, 1-2 łyżeczki cukru, łyżeczkę mielonych migdałów, kawy na czubek noża, czyli znacznie mniej niż szczyptę.
Olu, można je zrobić kilka dni wcześniej? Coś im się stanie jak trochę dłużej poleżą w zamrażalniku? Myślisz, że potem przed podaniem wyjąć je jakiś czas wcześniej?
Karolina, właśnie ich wielką zaletą jest, że można je przygotować kilka dni wcześniej! Jeżeli nie trzymasz w zamrażalniku rzeczy o intensywnym zapachu, to ciasteczka będą smaczne przez jakieś 2 tygodnie, potem wilgotnieją i nabierają zamrażarkowego aromatu. Przed podaniem należy je trzymać kilka minut w temperaturze pokojowej. Chodzi o to, żeby masa mascarpone dała się ugryźć. Nie może jednak ogrzać się do temperatury pokojowej, bo wiele straci na smaku – czyli pół godziny po wyjęciu z zamrażalnika ciasteczka powinny być już zjedzone.
Dziękuję! To chyba się przymierzę do nich 🙂
Karolina, powodzenia 🙂
[…] Was dziś na markizy lodowe, na które przepis już dawno jest na moim blogu. Tym razem jednak przepis podaję w nowej […]
[…] Markizy lodowe […]
Jakiej kawy mapi dodaje? mielonej czy rozpuszczalnej?
Justyna, dodaję mieloną, ale rozpuszczalna też może być 🙂