Jeśli lubicie nutellę, to bardzo możliwe, że również cieciorella Wam posmakuje. Jak łatwo się domyślić, cieciorella, to krem podobny do nutelli, przygotowany z ciecierzycy. Sama cieciorka ma orzechowy posmak. Wystarczy dodać do niej trochę orzechów, a krem nabierze wyraźnie orzechowego smaku. Dla mnie jest to jak na razie najprzyjemniejsza forma dostarczania organizmowi białka roślinnego. Można, a nawet trzeba jeść cieciorellę przed bieganiem lub inną aktywnością fizyczną!

Takie cieciorkowe smarowidło wspaniale smakuje wyjadane łyżeczką ze słoika, ale można też smarować nim pieczywo. Jeśli chcę zrobić sobie jeszcze większą kulinarną przyjemność, to smaruję cieciorellą ciastka czekoladowe. Pycha!

O tym pysznym kremie opowiedziała mi Marlena. Dziękuję! 🙂

Cieciorella

Cieciorella

  • 1,5 szkl ugotowanej ciecierzycy
  • 3 łyżki orzeszków ziemnych lub masła orzechowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2/3 szkl daktyli
  • 1-2 łyżki syropu z agawy lub miodu
  • ew. 2 łyżki mleka roślinnego lub łyżka oleju kokosowego

Daktyle zalej gorącą wodą, odstaw na 10 minut (lub dłużej), a następnie odsącz.

Jeśli używasz orzeszków ziemnych, to włóż je do malaksera i zmiksuj na najwyższych obrotach, zagarniając 2-3 razy ze ścianek.

Wszystkie składniki cieciorelli zmiksuj na gładką masę. W razie potrzeby dodaj trochę mleka roślinnego lub oleju kokosowego, aby masa stała się delikatniejsza.

CieciorellaCieciorella

Inne przepisy, które mogą Ci się spodobać:

Nutella domowa Domowa nutella

Masło orzechowe Masło orzechowe

Tagi: , , , ,