Postanowiłam zostać mistrzynią pizzy 🙂 Nasze dzieci ją uwielbiają, a mi brakowało czegoś, co działa jak piec chlebowy.

Dziś proponuję pizzę uniwersalną, którą zjedzą dzieci, i którą łatwo wzbogacić, aby była atrakcyjna dla dorosłych. Moje dzieci uwielbiają pizzę margheritę, dlatego taką właśnie upiekłam. W dużych ilościach 🙂 W wersji dla dorosłych na upieczoną margheritę położyłam szynką długodojrzewającą, cukinię, rukolę i porwaną mozzarellę. To była wspaniałą pizza!

Na końcu tego wpisu znajdziecie moje wrażenia z używania pieca Pizza Express Napoli marki Optima.

Pizza z szynką, cukinią i rukolą

Pizza z szynką długodojrzewającą, cukinią i rukolą

[proporcje na 7-8 średnich pizz]

Ciasto:

  • 1 kg mąki, najlepiej typu 00
  • 2 g suchych drożdży
  • 500 g wody
  • 25 g soli

Sos:

  • 500 ml przecieru pomidorowego lub pomidorów w zalewie (polecam markę Triveri)
  • mała garść liści bazylii
  • szczypta soli

Farsz:

  • 400 g twardej mozzarelli
  • 200 g szynki długodojrzewającej bardzo cienko pokrojonej
  • młoda cukinia
  • rukola
  • 2 opakowania mozzarelli w zalewie (po 125 g)
  • oregano suszone

Ciasto. Wodę podgrzej do temperatury 37 stopni. W dotyku powinna być ciepła, ale nie gorąca. Dodaj drożdże i wymieszaj. Dodaj mąkę, sól, zmiksuj i wyrób ciasto. Odstaw je na pół godziny do wyrośnięcia, w misce, pod przykryciem. Po tym czasie wyrób ciasto, podziel na 7-8 części. Z każdej części uformuj kulkę, ułóż je na tacy i przykryj folią spożywczą. Tacę z ciastem włóż do lodówki na kilka godzin (lub nawet na kilka dni).

Sos. Zagotuj przecier pomidorowy, gotuj na średnim ogniu często mieszając, aby trochę odparował. Dopraw solą i porwanymi listkami bazylii. Odstaw do przestygnięcia.

Porcję ciasta ułóż na obficie podsypanym mąką blacie i rozciągaj rękami lub wywałkuj na cienki placek. Placek przełóż na łopatkę podsypaną mąką lub na blachę do pieczenia. Teraz możesz na nim rozsmarować sos. Na to rozłóż trochę zmiksowanej lub startej na tarce mozzarelli. Możesz posypać odrobiną oregano. Wstaw pizzę do pieca. Jeśli używasz drewnianej łopatki, to nie wolno jej zostawiać w piecu, służy ona tylko do włożenia pizzy do gorącego urządzenia.

Piecz pizzę 4-5 minut w piecu nagrzanym do 470°C lub około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C (najlepiej używać kamienia do pizzy, który wcześniej trzeba rozgrzewać przez godzinę; jeśli nie masz kamienia, używaj termoobiegu).

W tym momencie masz już gotową pizzę margheritę. Teraz możesz ją wzbogacić dodatkami. Na upieczonej pizzy rozkładaj cieniutko pokrojoną szynkę, starając się, aby plastry nie leżały płasko, tylko były pofałdowane. Podobnie rozłóż cieniutko pokrojone (obierakiem) paski cukinii. Na to nałóż sporo liści rukoli i kilka urwanych kawałków mozzarelli z zalewy.

Pizza Margherita 1Pizza Express NapoliPizza Margherita 2Pizza MargheritaPizza Margherita 0Pizza z szynką, cukinią i rukolą 4Pizza z szynką, cukinią i rukolą

Pizza Express Napoli marki Optima

Chciałam podzielić się z Wami moimi wrażeniami na temat pieca, dostępnego w sklepie Jak u Mammy, w którym znajdziecie wszystko co potrzebne do zrobienia prawdziwej włoskiej pizzy. Niedawno miałam okazję poznać jego możliwości w Restauracji Nowy Arsenał. Tak mi się spodobały efekty, które można z pomocą tego urządzenia uzyskać, że zdecydowałam się znaleźć na nie miejsce w mojej obstawionej sprzętami kuchni 🙂

Podstawową zaletą tego pieca jest fakt, że rozgrzewa się do 470°C, dzięki czemu osiągamy efekt chrupiącego ciasta przy jednoczesnym nie wysuszonym i nie spalonym farszu. Kolejną zaletą jest czas. Ten piec rozgrzewa się do swojej maksymalnej temperatury w około 10 minut. A jedną pizzę piecze się od 3 do 5 minut. Kamienny blat pieca wspaniale odprowadza wilgoć. A zamykająca się dość szczelnie pokrywa nie pozwala na nagrzanie pomieszczenia oraz nie przepuszcza intensywnych zapachów i ewentualnego dymu (który chyba w tym urządzeniu nie powstaje, bo ja go nie stwierdziłam).

Podobno można w tym urządzeniu piec również ryby, warzywa, kurczaka itp. Ja jednak tej opcji jeszcze nie sprawdziłam.

Na razie bardzo się cieszę, że wreszcie mam pięknie wypieczone ciasto, bez wysuszenia farszu pizzy. No i nie muszę przez godzinę rozgrzewać kamienia do pizzy. Latem to robi różnicę 😉

 

Tagi: , , , , , , , ,