Kotleciki ziemniaczane (+film)

Bajeczne smaki zapraszają na wspaniałe kotleciki ziemniaczane. Proste do wykonania, sycące, mają zdecydowany smak kojarzący się z dzieciństwem.
Są tak pyszne, że na drugi dzień musiałam je zrobić sama i na tyle łatwe do przygotowania, że Łucja z radością mi pomagała 🙂

Kotleciki ziemniaczane

Kotleciki ziemniaczane

  • 6 średnich ziemniaków
  • średnia cebula
  • 100-150 g kiełbasy (dowolna, nadająca się do smażenia)
  • 50-100 g żółtego sera – dałam 30 g parmezanu
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek
  • panierka: 2 jajka, bułka tarta
  • oliwa do smażenia

[:Listonic]

Ugotuj ziemniaki w mundurkach, obierz i zmiel lub dokładnie rozgnieć. Cebulę i kiełbasę podsmaż na patelni. Żółty ser zmiksuj w malakserze. Ziemniaki, cebulę, kiełbasę, ser i przyprawy wymieszaj dokładnie. Z powstałej masy formuj małe kotleciki. Obtaczaj w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na złoto z obu stron.

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

12 komentarzy

    1. Majanko, mam wrażenie, że takie kotleciki to każdy musi lubić. Są proste do zrobienia i pyszne 🙂

  1. Moja mama takie robiła, tylko prostsze – bez sera i mięsa. Rewelacja ! Super smakują z jogurtowym sosem z pieczarkami 🙂

    1. Agastad, w sumie zawsze trzeba wybrać, czy zrobić nadzienie na bogato, czy może proste wnętrze kotlecików, a do tego aromatyczny sos 🙂 Sos z pieczarkami do kotlecików brzmi bardzo dobrze.

  2. Jakie cudne, takie akurat na jesień 🙂 i proste, i niedrogo, i same zalety widzę 🙂 mniam!

    1. Gosiaczku, trudno się z Tobą nie zgodzić. Akurat dziś znów je robię, bo mi ziemniaki pure zostały z wczoraj 🙂

    1. Wybredny, jeśli złożysz zamówienie przed przyjazdem, to masz szansę zjeść takie u nas 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.