Bajeczne smaki zapraszają na wspaniałe kotleciki ziemniaczane. Proste do wykonania, sycące, mają zdecydowany smak kojarzący się z dzieciństwem.
Są tak pyszne, że na drugi dzień musiałam je zrobić sama i na tyle łatwe do przygotowania, że Łucja z radością mi pomagała 🙂

Kotleciki ziemniaczane

Kotleciki ziemniaczane

  • 6 średnich ziemniaków
  • średnia cebula
  • 100-150 g kiełbasy (dowolna, nadająca się do smażenia)
  • 50-100 g żółtego sera – dałam 30 g parmezanu
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek
  • panierka: 2 jajka, bułka tarta
  • oliwa do smażenia

Ugotuj ziemniaki w mundurkach, obierz i zmiel lub dokładnie rozgnieć. Cebulę i kiełbasę podsmaż na patelni. Żółty ser zmiksuj w malakserze. Ziemniaki, cebulę, kiełbasę, ser i przyprawy wymieszaj dokładnie. Z powstałej masy formuj małe kotleciki. Obtaczaj w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na złoto z obu stron.

Tagi: , , , , , , , ,