Knedle ze śliwkami

Wszelkie kopytka, knedle i pierogi wydawały mi się zawsze zbyt czasochłonne do wykonania. Jednak myliłam się. To są proste i szybkie do wykonania przepisy. Nawet dla początkujących. Więc zachęcam Was do samodzielnych prób, jeśli jeszcze tego nie robiliście.

W mojej wersji do śliwek już niczego nie dodawałam (można było sypać trochę cukru lub słupki migdałów). Za to dosłodziłam i doprawiłam cynamonem bułeczkę tartą. Taka wersja wydaje mi się najprostsza i najszybsza.

Smak knedli ze śliwkami pewnie każdy zna. Słodka bułeczka z cynamonem znacznie wzbogaca aromat tej potrawy. A Łucja po zjedzeniu knedli poprosiła o dokładkę z samej bułeczki 😉

Przepis znalazłam u Ani, która jest specjalistką od tego typu klasyków.

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

[z połowy porcji wyszło mi 16 knedli]
  • 20-30 dkg dojrzałych śliwek węgierek (u mnie bardzo małe)
  • 1 kg ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków
  • około 1 szklanki mąki (czasem trzeba ilość zwiększyć nawet do 2 szklanek, w zależności od rodzaju ziemniaków)
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Do polania:

  • 4 łyżki masła
  • kopiasta łyżka bułki tartej
  • łyżeczka cukru
  • szczypta cynamonu

[:Listonic]

Śliwki umyj, wysusz dokładnie, przecinaj na pół, ale nie do końca i wyjmuj pestki.

Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej. Przeciśnij je przez praskę lub dokładnie ugnieć tłuczkiem. Dodaj szklankę mąki, jajka, sól i wyrób ciasto. Zagniataj tylko do połączenia składników, a następnie od razu formuj knedle. Kiedy takie surowe ciasto poleży, straci swoją sprężystość.

Dłonie oprósz mąką. Nabieraj po łyżce ciasta, układaj na dłoni i formuj niewielki placek. Na środku placka układaj śliwkę i owijaj ją ciastem, sklejając dokładnie brzegi. Uformowane knedle układaj na tacy.

W dużym garnku zagotuj wodę. Wkładaj po kilka knedli i gotuj 5 minut od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię.

Knedle ze śliwkami 1

Knedle ze śliwkami 0

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

18 komentarzy

  1. mam pytanie odnośnie zamrożenia takich knedli – czy mrozić je przed czy po ugotowaniu? 🙂

    1. Marta, można mrozić surowe i ugotowane 🙂 Najlepiej rozłożyć je najpierw na tacy lub papierze do pieczenia tak, by nie dotykały do siebie. Kiedy się zamrożą, można przełożyć je do woreczków foliowych.

      1. Mam wlasnie ugotowane knedle i chciała bym zamrozić. Jak później je rozmrozić żeby się nie rozwaliły?

        1. Monika, ja bym je dusiła na małym ogniu, w rondelku z łyżeczką oleju i małą ilością wody, która nie przykryje knedli. Od czasu do czasu delikatnie bym zamieszała.

    1. Wiosenko, mi też bardzo się podoba ich wygląd i zdjęcia. I najważniejsze, że smakują świetnie 🙂

  2. pierwszy raz w życiu robiłam knedle i jestem zachwycona! wyszły i wyszły pyszne! 😀
    Cynamon to był świetny pomysł :))))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.