Jeżeli nie wiem, co zrobić na obiad, to najłatwiej wykombinować spaghetti z jakimś sosem. Mam pewność, że dzieci i mąż zjedzą 🙂  To spaghetti, mimo że bez mięsa, jest bardzo sycące. Parmezan i orzechy włoskie to pyszne i pożywne zestawienie.


Spaghetti z sosem serowo-orzechowym

Spaghetti z sosem serowo-orzechowym

  • paczka spaghetti (500 g)
  • 60 g masła
  • 250 g śmietanki kremówki
  • 60 g parmezanu
  • kilka łuskanych orzechów włoskich
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz

W dużym garnku ugotuj makaron i odcedź. W tym czasie w małym rondelku rozpuść masło, śmietankę, startą gałkę, trochę pieprzu świeżo zmielonego i podgrzej prawie do wrzenia. Garnek z makaronem postaw na małym ogniu, wlej do niego sos i wymieszaj dokładnie. Dodaj świeżo starty parmezan i posiekane orzechy i dokładnie wymieszaj. Spróbuj i dosól, jeśli trzeba.

Tagi: , , ,