Właściwie, to jest to prawie lazania. Składniki niemal identyczne, tylko forma troszkę inna. Aby makaron dał się zwijać, musiałam go troszkę podgotować. Dzięki temu w zapiekance był mięciutki. W lazanii, do której używam surowego makaronu, po upieczeniu makaron jest al dente. Mi pasuje i w formie miękkiej i al dente, ale niektórzy goście zdecydowanie wolą miękki makaron.
Wpis bierze udział w zabawie Korzenny Tydzień.
Podobne przepisy: Lazania ze szpinakiem, Lazania z brokułami, Lazania z mięsem mielonym.
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem
Porcja na małe naczynie żaroodporne
- 5 płatów lazanii
- beszamel: 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 1,5 szkl mleka, sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
- 200-250 g (pół paczki) mrożonego szpinaku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 5 dkg sera cheddar
- 1-2 łyżki oliwy
- trochę startego parmezanu do posypania na wierzchu
Najpierw przygotuj szpinak: rozmroź go na niewielkim ogniu, na patelni. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Beszamel przygotuj według przepisu.
W dużym garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Wrzucaj po dwa, trzy płaty i gotuj przez 2-3 minuty lub do momentu kiedy makaron stanie się elastyczny. Wyjmuj płaty i układaj na dużej desce lub tacy. Wzdłuż każdego płatu nałóż szpinak i pokrojony ser i zawiń płat. Na dno naczynia żaroodpornego nalej oliwę i trochę beszamelu. Na tym ułóż makaronowe rurki ze szpinakiem. Polej resztą beszamelu i posyp parmezanem. Możesz dla koloru położyć trochę szpinaku na wierzchu zapiekanki. Piecz w 200°C przez 30 minut lub do ładnego przyrumienienia.
Zostaw komentarz