Naszła mnie ogromna ochota na sushi i nie chciała przejść przez kilka dni 😉 W końcu uległam i zrobiłam pierwsze w życiu sushi wegańskie. No i nie żałuję! Było pyszne, o delikatnie rybnym posmaku, za sprawą płatów wodorostów. Zjedzone w towarzystwie przyjaciół smakowało tym bardziej. A przyjaciele poradzili, aby spróbować podać sushi z olejem sezamowym zamiast sosu sojowego i wasabi. Spróbowaliśmy obu wersji i obie bardzo mi smakują. Szczególnie do wersji wegańskiej olej pasuje wyśmienicie, bo tłuszczu w takim sushi jest niewiele, tylko tyle co w awokado i czarnym sezamie.
Wegańskie sushi
- 6 płatów nori
Ryż do sushi:
- 500 g ryżu do sushi
- 6 łyżek octu ryżowego
- 3 płaskie łyżki cukru
- łyżeczka soli
Farsz do sushi:
- 12 liści sałaty rzymskiej
- ogórek wąż
- awokado
- sok z cytryny
- mango
- 3 marchewki
- pół papryki
- czarny sezam
Dodatki do podania sushi:
- olej sezamowy
- sos sojowy
- wasabi
- imbir w zalewie
Ryż do sushi opłucz pod bieżącą wodą, przełóż do garnka i zalej wodą tak, by sięgała 2 cm ponad powierzchnię ryżu. Przykryj szczelnie pokrywką, zagotuj i gotuj 3 minuty. Zmniejsz ogień i gotuj 10 minut. Wyłącz ogień i pozostaw pod przykryciem jeszcze na 15 minut. W tym czasie wymieszaj dokładnie składniki zaprawy. Dodaj zaprawę do ryżu, delikatnie wymieszaj i pozostaw do wystudzenia.
Farsz do sushi. Marchewkę obierz, pokrój w długie paski i ugotuj na parze. Wystarczy kilka minut, aby marchewka zmiękła, ale nie rozpadała się. Ogórka obierz. Z mango odkrój boki omijając pestkę, obierz ze skórki. Awokado przekrój na pół, ostrożnie wydrąż cały miąższ (lub obierz ze skórki), skrop sokiem z cytryny. Paprykę umyj. Wszystkie warzywa i owoce pokrój w długie paski. Sałatę umyj, osusz i pozbaw twardego nerwu.
Wykonanie sushi. Matę do zwijania sushi najlepiej owinąć folią spożywczą. Na macie ułóż jeden płat wodorostów, układając go dłuższym bokiem do siebie. Na nim rozłóż ryż na grubość około 6 mm, zostawiając dwucentymetrowy pas nori bez ryżu (wzdłuż najdalszego boku). Ryż dość mocno się klei, więc najlepiej przygotować sobie miskę z wodą i moczyć w niej palce przed rozprowadzaniem ryżu. Pamiętaj, aby nie wgniatać zbyt mocno ryżu, a jedynie delikatnie go rozprowadzić.
Na czubek noża nabierz wasabi i przejedź przez środek ryżu. Na wasabi rozłóż dwa liście sałaty, po pasku marchewki, mango, awokado i papryki. Oprósz sezamem.
Zawijaj płat nori z ryżem ostrożnie, pomagając sobie matą. Na koniec zwilż delikatnie wodą pasek płatu bez ryżu i zawiń rulon do końca, układając go miejscem sklejenia do dołu.
Kiedy wszystkie rulony będą gotowe pokrój je na niewielkie kawałki, które zmieszczą się do ust.
Podanie sushi. Ułóż porcje sushi na półmisku. Obok postaw olej sezamowy, sos sojowy, wasabi i imbir. Podaj małe miseczki, do których każdy będzie mógł sobie nalać/włożyć wybrane dodatki.
Zobacz też:
Wegańskie śledzie z boczniaków
Pasta z cieciorki, orzechów i oliwek
Tagi: awokado, imbir w zalewie, mango, marchewka, ocet ryżowy, ogórek, olej sezamowy, papryka, ryż do sushi, sałata rzymska, sezam, sos sojowy, wasabi, wodorosty nori
Wygląda oblednie ❤❤❤
Dzięki!❤ Smakuje równie obłędnie ☺
Podeślij do Świętej Katarzyny
Już lecę 😁
U mnie też dziś sushi ale z wędzonym łososiem
Też smacznie! ☺