Uwielbiam szparagi, a risotto to jedno z pierwszych dań, które z nimi zrobiłam. Kocham to danie, więc koniecznie musiałam znaleźć jego wersję roślinną. I już mam. Pyszne risotto bez masełka i parmezanu – da się! 🙂
W moim risotto pojawiły się szparagi w dwóch kolorach, ale wystarczy wybrać jeden, jeśli wolicie. Oprócz standardowego czosnku i cebuli, w tym daniu znalazła się skórka z cytryny (połączenie wypróbowane w szparagach zawijanych w plastry cukinii) oraz płatki drożdżowe, które nadały serowego smaku.
Wegańskie risotto ze szparagami
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- szkl ryżu do risotto – u mnie arborio
- 2 łyżki oliwy
- 100 ml białego wina
- litr bulionu warzywnego
- pęczek szparagów – mogą być zmieszane dwa kolory lub jeden
- szczypta skórki z cytryny
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- sól, pieprz
- natka pietruszki do posypania
Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj. Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końce (mniej więcej 1/3 długości). Odetnij główki szparagów, a pozostałe części łodyg pokrój na grube plasterki.
Do garnka z grubym dnem wlej łyżkę oliwy, włóż główki szparagów i smaż je przez 1-2 minuty, a następnie odłóż do miseczki. Do garnka dolej kolejną łyżkę oliwy, dodaj cebulę i czosnek. Smaż na niewielkim ogniu aż warzywa się zeszklą i dobrze zmiękną. Dodaj ryż i smaż jeszcze minutę, często mieszając. Dolej wino i smaż przez 2-3 minut, aż trochę odparuje.
Dodawaj po łyżce wazowej gorącego bulionu i gotuj risotto na niewielkim ogniu, pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Kolejną porcję bulionu dolewaj dopiero gdy poprzednia zostanie wchłonięta.
Kiedy zużyjesz cały bulion, a ryż będzie miękki, dołóż plasterki szparagów, skórkę cytryny, wymieszaj wszystko i gotuj jeszcze 2 minuty. Na koniec dodaj sól (weź pod uwagę czy bulion był słony), pieprz oraz płatki drożdżowe i wymieszaj.
Podawaj z główkami szparagów, natką pietruszki i ewentualnie skrop oliwą.
Zobacz też:
Risotto grzybowe z czosnkiem i orzechami
Risotto z łososiem i pomidorami
Tagi: białe wino, bulion, cebula, czosnek, dla zdrowia, natka pietruszki, płatki drożdżowe, ryż Arborio, skórka z cytryny, szparagi
Zrobiłam dziś szparagi zapiekane pod beszamelem. I trochę się rozmiekly muszę jeszcze popracować. Beszamel był z maslem☺
Brzmi smakowicie ☺ Jeżeli zalejesz szparagi gorącym beszamelem, to wystarczy piec kilka minut – szparagi pozostaną chrupiące. Dawno nie jadłam beszamelu i dziś szukałabym wersji wegańskiej. Smakowo nie mam wątpliwości, że Twoje polaczenie jest pyszne! ☺