Wegańskie chili con carne, chili con veggie, chili sin carne, wegańskie chili. Śmiało, wybierzcie dla tego dania nazwę, która Waszym zdaniem najbardziej pasuje. Zdecydowałam się na wegańskie chili con carne, bo po pierwsze jest wegańskie, a po drugie, zawiera składnik, który zastępuje mięso: brązową soczewicę.

Moje wegańskie chili con carne jest bardzo pikantne – za sprawą chili oczywiście. Jednocześnie jest sycące, bo zawiera dwa rodzaje strączkowych: czerwoną fasolę, czyli obowiązkowy składnik chili con carne, oraz brązową soczewicę, która udaje mięso mielone. Wszystko bardzo dobrze się komponuje. Nie mogłam się powstrzymać i dodałam kilka kostek gorzkiej czekolady. Jakoś pasowała mi do takiego ostrego posiłku. Poza tym moje wegańskie chili con carne podałam z guacamole oraz z wegańskim jogurtem z nerkowców. Te dodatki cudownie kontrastują z ostrością dania. My zjedliśmy je z dodatkiem tortilli, ale w wersji najzdrowszej i równie smacznej, polecam użyć naturalnego ryżu.

Polecamy wino

 

Polecamy wino: do chili con carne polecamy szczepy Garnacha oraz Riesling. My piliśmy Jacob’s Creek Barossa Shiraz Reserve i uznaliśmy, że to świetne połączenie!

 

Wegańskie chili con carne

Wegańskie chili con carne

  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • pół papryki żółtej
  • pół papryki czerwonej
  • pół łyżeczki chili
  • ćwierć łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
  • ćwierć łyżeczki wędzonej papryki
  • puszka (400 g) pomidorów
  • puszka (400 g) soczewicy
  • puszka (400 g) czerwonej fasoli
  • łyżeczka cynamonu
  • sól, pieprz do smaku
  • 2-3 kostki gorzkiej czekolady

Do podania:

  • guacamole
  • wegański jogurt z nerkowców (pół szkl nerkowców + łyżka soku z cytryny)
  • ryż naturalny, nachosy lub tortilla

Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Na dużą patelnię wlej oliwę, dodaj cebulę z czosnkiem i duś na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez 5 minut.

Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, chili, kmin i paprykę wędzoną. Smaż przez kolejne 5 minut.

Dodaj pomidory pokrojone w kostkę, soczewicę, fasolę oraz cynamon i gotuj na małym ogniu jeszcze przez około 10 minut. Sos powinien odparować i zgęstnieć.

Wyłącz ogień i dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli masz ochotę, dodaj posiekaną czekoladę, wymieszaj, pozostaw na pół minuty, aby czekolada się roztopiła, i ponownie wymieszaj.

Jogurt z nerkowców. Orzechy zalej na noc szklanką wody. Do malaksera włóż odsączone nerkowce, 1-2 łyżki wody oraz sok z cytryny. Wszystko zmiksuj na gładki krem. Jeśli wyjdzie mało kwaśny, dodaj więcej soku z cytryny, jeśli wyjdzie zbyt gęsty, dodaj więcej wody.

Wegańskie chili con carneWegańskie chili con carneWegańskie chili con carne

Zobacz też:

Wegański sos boloński Wegański sos boloński

Sos boloński Sos boloński

Spaghetti z sosem bolońskim Spaghetti z sosem bolońskim

Wegańskie pulpety z soczewicy Wegańskie pulpety z soczewicy

Pulpeciki z mozzarellą, w sosie pomidorowym Pulpeciki z mozzarellą

Pulpeciki w sosie pomidorowym Pulpeciki w sosie pomidorowym

Pulpeciki drobiowe z warzywami na parze Pulpeciki drobiowe z warzywami na parze (+film)

Tagi: , , , , , , , , , ,