Dziś jest Światowy Dzień Makaronu 🙂

Cała moja rodzina uwielbia sos boloński. Ja też bardzo go lubię, ale potrzebowałam wersji bez mięsa i nabiału. Przedstawiam dziś wegański sos boloński z brązową soczewicą zamiast mięsa. Jest pyszny, rozgrzewający i kojący jednocześnie. Łatwy do wykonania, choć trzeba przy nim parę warzyw obrać. Jeśli użyjesz malaksera, to ominie Cię ścieranie składników na tarce.

Do wegańskiego sosu bolońskiego dodałam wędzoną paprykę, która utwierdziła moje kubki smakowe w ocenie, że wersja roślinna jest równie smakowita jak tradycyjna. Taki sos boloński w wegańskiej wersji świetnie sprawdził się na weekendowym wypadzie w Góry Świętokrzyskie. Nasycił Janka i jego kolegę po całodziennym marszu.

Polecamy winoPolecamy wino: do wegańskiego spaghetti z sosem bolońskim polecamy Shiraz, którego pieprzowe nuty dobrze korespondują z przyprawami tej potrawy. Dobrym wyborem będzie również Chianti oraz Rioja. My chętnie spróbowalibyśmy wegańskiego sosu bolońskiego w towarzystwie Montepulciano d’Abruzzo Fantini Farnese lub Vista Calma Shiraz.

Wegański sos boloński

Wegański sos boloński

  • 2 szkl przecieru pomidorowego lub 2/3 szkl (300 g) koncentratu
  • szkl brązowej soczewicy
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • 5 łodyg selera naciowego
  • 4 łyżki oliwy
  • 150 ml wina białego lub czerwonego
  • 500 ml bulionu lub 2-3 łyżki pasty bulionowej
  • łyżeczka papryki wędzonej lub słodkiej
  • 2 łyżeczki oregano
  • ew. łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • sól, pieprz

Przygotowanie. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Marchewkę i pietruszkę umyj i obierz, łodygi selera umyj. Przekrój każde warzywo na kilka kawałków i włóż wszystko do malaksera. Zmiksuj do takiej wielkości kawałeczków, jakby były starte na dużych oczkach tarki.

Smażenie. Do dużego garnka o grubym dnie wlej oliwę, dodaj cebulę oraz czosnek, oprósz odrobiną soli. Smaż na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez około 10 minut. Dodaj zmiksowane warzywa i smaż na średnim przez kolejne 3 minuty, często mieszając. Dodaj soczewicę i smaż jeszcze minutę, intensywnie mieszając.

Gotowanie. Do warzyw dolej wino i gotuj bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, aż niemal cały płyn odparuje. Dolej bulion lub pastę bulionową wymieszaną w 500 ml wody. Następnie dolej przecier pomidorowy lub koncentrat wymieszany z 1,5 szkl wody. Dopraw papryką, oregano, płatkami drożdżowymi (nadają serowego posmaku), solą i pieprzem. Całość zagotuj i gotuj na niewielkim ogniu przez 30 minut. W tym czasie przemieszaj sos kilka razy.

weganski-sos-bolonski-1weganski-sos-bolonski-2weganski-sos-bolonski-3Wegański sos bolońskiWegański sos boloński

Zobacz też:

Wegańskie chili con carne Wegańskie chili con carne

Sos boloński Sos boloński

Spaghetti z sosem bolońskim Spaghetti z sosem bolońskim

Wegańskie pulpety z soczewicy Wegańskie pulpety z soczewicy

Pulpeciki z mozzarellą, w sosie pomidorowym Pulpeciki z mozzarellą

Pulpeciki w sosie pomidorowym Pulpeciki w sosie pomidorowym

Pulpeciki drobiowe z warzywami na parze Pulpeciki drobiowe z warzywami na parze (+film)

Tagi: , , , , , , , , , , ,