Tarta z tuńczykiem i karmelizowanym porem

|

Przydałoby się zjeść coś pysznego 🙂 Zimą chętnie piekę i jem tarty wytrawne. Są dla mnie bardzo atrakcyjne: świetnie smakują i efektownie wyglądają. Bardzo lubię pora uduszonego aż do momentu, kiedy nabierze słodkiego posmaku. W połączeniu z tuńczykiem daje całkiem sycące i pyszne danie. Można je urozmaicać dodając różne warzywa. Ja wypróbowałam wersję z papryczką chili i pomidorami suszonymi. Jest bardzo smakowita.

Tarta ze skarmelizowanym porem i tuńczykiem

[Wersja podstawowa: por i tuńczyk]

Tarta z tuńczykiem i karmelizowanym porem

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 150 g zimnego masła (ja wcześniej zamrażam masło)
  • żółtko
  • 1/2 szkl zimnej wody
  • pół łyżeczki soli

Baza jajeczna: (do jednej porcji ciasta wystarcza mi połowa tej ilości bazy)

  • 0,3 l śmietany
  • 5 jaj
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Farsz:

  • duży por
  • tuńczyk z puszki
  • papryczka chili
  • garść suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki suszonego tymianku i jeszcze szczypta do posypania
  • sól

[:Listonic]

Ciasto wykonaj wg przepisu. Rozwałkuj, wyłóż do formy na tartę, odetnij wystające brzegi i nakłuj widelcem. Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C aż ciasto nabierze złotego, ale nie brązowego koloru (15-20 minut). Składniki bazy zmiksuj. Pora pokrój drobno i włóż do rondelka z oliwą. Postaw rondel na małym ogniu i duś pod przykryciem 20 minut, często mieszając, aż por będzie zupełnie miękki i zacznie „słodko” pachnieć. Pokrój na kawałki pomidory i papryczkę. Na podpieczonym spodzie rozłóż duszone pory, tuńczyka, pomidory i chili. Na wierzchu posyp tymiankiem. Całość zalej bazą jajeczną. Ponownie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz do momentu kiedy baza się zetnie, ale nie zrumieni zbyt mocno.


Tarta z karmelizowanym porem, tuńczykiem, suszonymi pomidorami i papryczką chili

[Wersja na bogato: por, tuńczyk, chili i pomidory suszone]

I jeszcze słów parę w ramach kampanii Dove. Testowanie kosmetyków, które lubię i do których mam zaufanie to czysta przyjemność 🙂 Aktualnie pierwsze miejsce w moim rankingu zajęło mydło w kostce z delikatnym peelingiem (Soft peeling gentle exfoliating cream bar).

Dove, Gentle Exfoliating Cream Bar (Kostka peelingująca)

Ma delikatny zapach i malutkie drobinki peelingujące zatopione w kremowym mydle. Myje, delikatnie złuszcza, natłuszcza i nadaje przyjemny zapach skórze.

Wpis sponsorowany

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

21 komentarzy

    1. Karmel-itko, karmelizowany por to oczywiście podstawa tej tarty 🙂 Bez niego by się nie liczyło 😉

  1. Ooo, cudowna! Szkoda że Mój M na diecie, jako przykładne, wspierające babsko nie tworzę nic co by go kusiło. Ale będę musiała przemyśleć jak dokonać modyfikacji żebyśmy mogli takie pyszności zjeść 🙂

    1. Gosiaczku, Ty babsko przykładne 😉 bardziej dietetycznie jest zamiast kremówki dać ricottę.

      1. Oj, Oluś, a żeby to tylko kremówka… mąka, masło… ych! ale nie będę świnia i nie zrobię żeby jeść i mu nie dać (no, chyba że będzie niegrzeczny 😉 ).
        Ale może farsz jako pasta na pełnoziarnisty chleb?

        1. Gosiaczku, to dobry pomysł! To byłaby kanapka „na bogato” 😉
          A ta dieta to odchudzająca, czy alergiczna? Bo przy alergicznej są zamienniki i dałoby się upiec taką tartę.

          1. odchudzająca, dlatego pod tym kątem zamienników szukam 🙂 ma być zdrowo, zrównoważenie, nie nudno i smacznie…

            chyba jednak łatwiej było przebiec maraton 🙂

            ale skoro już mi się chłopsko zdecydowało, to murem betonem będę wspierać i pomagać, a niech wie jaką mnie ma kochaną 😉

            1. Gosiaczku, to rzeczywiście masz trudne zadanie. Przynajmniej w kwestii tarty 😉 Jedynie farsz możesz wykorzystać bez wyrzutów sumienia. Może jakiś omlet, albo frittata?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.