Im więcej tart piekę, tym bardziej odkrywam, że te najprostsze wersje też mogą być pyszne, pod warunkiem, że się je umiejętnie przyrządzi. Tym razem cała sztuka polega na tym, że warzywa trzeba odpowiednio zrumienić, żeby nabrały jak najwięcej smaku i aromatu. Dołożyłam też serek twarogowy z dodatkiem różowego pieprzu brazylijskiego i to był bardzo dobry kierunek smakowy 🙂
Zapraszam do przejrzenia wszystkich moich przepisów na tarty.
Tarta z marchewką, cebulą i serem z mascarpone i różowym pieprzem
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200 g zimnego masła
- żółtko
- 1/2 szkl zimnej wody lub więcej, jeśli trzeba
- pół łyżeczki soli
Baza jajeczna:
- 0,3 l śmietany kremówki
- 5 jaj lub 4 jajka + białko
- sól, pieprz
Farsz:
- 3 marchewki
- cebula
- 2 łyżki oliwy
- sól morska i pieprz świeżo mielony
- kilka plasterków sera twarogowego z mascarpone i różowym pieprzem brazylijskim Piątnica lub innego o wyrazistym smaku
Ciasto i bazę przygotuj wg przepisu.
Farsz. Warzywa obierz, marchew pokrój na plasterki, a cebulę w piórka (dzięki czemu przy smażeniu zachowa chrupkość). Na patelnię wlej oliwę, dodaj warzywa i smaż na średnim ogniu, pod przykryciem, przez około 10 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.
Na podpieczonym spodzie rozłóż podduszone warzywa i plastry sera. Polecam zwijanie plastrów w ruloniki, aby się ładniej prezentowały w tarcie. Zdecydowanie preferuję napotkanie intensywnego smaku sera co jakiś czas niż wyczuwanie niewielkiej ilości sera w każdym kęsie, co uzyskuje się rozkładając plastry na płasko na dnie tarty. Każdy sam może wybrać wersję, którą woli 🙂
Na wyłożony farsz wylej bazę śmietanowo-jajeczną. Piecz w 180°C przez około 20 minut, aż powierzchnia bazy całkowicie się zetnie.
Zostaw komentarz