Elegancka i prosta jednocześnie. Jeśli nie masz doświadczenia w pieczeniu tart, to może warto się z nimi zapoznać 🙂 Połączenie cukinii, sera koziego i delikatnie uprażonych orzechów to świetna kompozycja. Szczególnie w towarzystwie kruchego spodu i bazy śmietanowo-jajecznej. Bardzo zachęcam do wypróbowania tego przepisu.

Dziś można obejrzeć pokaz kulinarny i spróbować kawałek takiej tarty w IKEA Targówek.

Jest też druga wersja tej tarty, z delikatnie karmelizowaną cukinią.

Tarta z cukinią, serem kozim i orzechami włoskimi

 

Tarta z cukinią, serem kozim i orzechami włoskimi

[Proporcje na dwie tarty]

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 150 g zimnego masła (ja wcześniej zamrażam masło)
  • 1 żółtko
  • 1/2 szkl zimnej wody
  • pół łyżeczki soli

Baza jajeczna:

  • 0,3 l śmietany kremówki
  • 5 jaj
  • sól, pieprz

Farsz:

  • 2 cukinie
  • około 50 g orzechów włoskich
  • około 150 g sera koziego
  • szczypta tymianku

Dobrze zmrożone masło pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do malaksera i zmiksuj niezbyt dokładnie. Dodaj żółtko, zimną wodę, sól i mąkę. Wszystkie składniki wymieszaj krótko na średnich obrotach, następnie szybko zagnieć ciasto. Połowę ciasta rozwałkuj na placek i przełóż do formy na tartę. Dociśnij dosyć dokładnie, żeby ciasto miało ładny kształt. Odetnij wystające brzegi. Nakłuj ciasto widelcem, żeby nie wyrosło i włóż do dobrze nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C około 15 minut, aż ciasto lekko się zrumieni. Podpieczony spód wyjmij i pozwól mu odpocząć przez 15 minut.

W tym czasie zmiksuj składniki bazy i upraż orzechy na suchej patelni – przez kilka minut, na małym ogniu. Na spód tarty wyłóż cukinię pokrojoną w plastry, uprażone orzechy, posyp tymiankiem oraz serem startym na tarce. Wszystko polej bazą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz tak długo aż baza się zetnie i nie będzie surowa – powinna jednak pozostać miękka i sprężysta.

Tarta z cukinią, serem kozim i orzechami włoskimi

Tagi: , , , , , , , ,