Jeśli szukacie dań zdrowych, lekkich i jednocześnie smacznych, to gorąco polecam taką warzywną tartę, na spodzie z mąki pełnoziarnistej. Tego typu wypieki mają niższy indeks glikemiczny i po ich spożyciu energia w organizmie uwalnia się powoli, co jest wskazane dla sportowców i dla osób dbających o linię.
Tym razem farsz oparty jest na pieczonej dyni i burakach, które wzbogaciłam o smak sera koziego oraz delikatnie uprażonych orzechów włoskich. Liście natki pietruszki są tu dodatkową ozdobą, porcją witamin i świetnym uzupełnieniem smaków farszu.

Bajeczne smaki zapraszają na film 🙂

Zapraszam też do przejrzenia wszystkich moich tart.

Tarta pełnoziarnista z pieczonymi burakami i dynią

Tarta pełnoziarnista z pieczonymi burakami i dynią

[Ciasto i baza wystarczają na jedną dużą i jedną średnią tartę]

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200 g zimnego masła
  • żółtko
  • 1/2 szkl zimnej wody
  • pół łyżeczki soli

Baza jajeczna:

  • 0,3 l śmietany kremówki
  • 5 jaj lub 4 jajka + białko
  • sól, pieprz

Farsz:

  • 300 g dyni
  • 200 g buraków
  • 50 g orzechów włoskich
  • 80 g sera koziego twardego
  • garść listków natki pietruszki

Ciasto i bazę przygotuj wg przepisu.

Dynię i buraki obierz i pokrój na duże kawałki i rozłóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Piecz w 200°C przez 40 minut. Orzechy upraż na suchej patelni przez kilka minut, nie dopuszczając do ich zbrązowienia.

Na podpieczonym kruchym spodzie rozłóż dynię i buraki pokrojone w kostkę o boku około 1,5 cm. Między nimi rozłóż kawałki sera koziego, orzechy oraz liście natki pietruszki. Zalej bazą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, na 20 minut.

Rada: jeśli nie chcesz ryzykować, że farsz przy wkładaniu do piekarnika poprzesuwa się, na początek nalej na farsz tylko odrobinę bazy i piecz przez kilka minut, aż baza się zetnie i przytrzyma farsz na miejscu. Wtedy dodaj pozostałą bazę i znów piecz, aż do ścięcia bazy.

Tarta pełnoziarnista z pieczonymi burakami i dynią

Tarta pełnoziarnista z pieczonymi burakami i dynią

Tagi: , , , , , , , , , ,