Jeśli szukacie dań zdrowych, lekkich i jednocześnie smacznych, to gorąco polecam taką warzywną tartę, na spodzie z mąki pełnoziarnistej. Tego typu wypieki mają niższy indeks glikemiczny i po ich spożyciu energia w organizmie uwalnia się powoli, co jest wskazane dla sportowców i dla osób dbających o linię.
Tym razem farsz oparty jest na pieczonej dyni i burakach, które wzbogaciłam o smak sera koziego oraz delikatnie uprażonych orzechów włoskich. Liście natki pietruszki są tu dodatkową ozdobą, porcją witamin i świetnym uzupełnieniem smaków farszu.
Bajeczne smaki zapraszają na film 🙂
Zapraszam też do przejrzenia wszystkich moich tart.
Tarta pełnoziarnista z pieczonymi burakami i dynią
[Ciasto i baza wystarczają na jedną dużą i jedną średnią tartę]
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200 g zimnego masła
- żółtko
- 1/2 szkl zimnej wody
- pół łyżeczki soli
Baza jajeczna:
- 0,3 l śmietany kremówki
- 5 jaj lub 4 jajka + białko
- sól, pieprz
Farsz:
- 300 g dyni
- 200 g buraków
- 50 g orzechów włoskich
- 80 g sera koziego twardego
- garść listków natki pietruszki
Ciasto i bazę przygotuj wg przepisu.
Dynię i buraki obierz i pokrój na duże kawałki i rozłóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Piecz w 200°C przez 40 minut. Orzechy upraż na suchej patelni przez kilka minut, nie dopuszczając do ich zbrązowienia.
Na podpieczonym kruchym spodzie rozłóż dynię i buraki pokrojone w kostkę o boku około 1,5 cm. Między nimi rozłóż kawałki sera koziego, orzechy oraz liście natki pietruszki. Zalej bazą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, na 20 minut.
Rada: jeśli nie chcesz ryzykować, że farsz przy wkładaniu do piekarnika poprzesuwa się, na początek nalej na farsz tylko odrobinę bazy i piecz przez kilka minut, aż baza się zetnie i przytrzyma farsz na miejscu. Wtedy dodaj pozostałą bazę i znów piecz, aż do ścięcia bazy.
Tagi: buraki, dynia, film, jajka, mąka pełnoziarnista, natka pietruszki, orzechy włoskie, ser kozi, śmietana kremówka, tarta, żółtko
Wspaniała tarta. Dzieci zostały zabarykadowane? 😀
Evitaa, he he 😀 Dzieci w przedszkolu. Tylko Hania nam została przed południem. Od czasu do czasu specjalnie nagrywamy w takim terminie, żeby średniaki-przedszkolaki też się pojawiły 🙂
Mniami, musiała być pyszna! I te kolory – już patrzenie na Twoją tartę wywołuje uśmiech 🙂
Gin, ja też się uśmiechałam – przy patrzeniu i przy jedzeniu 😉
Aaaa jaki piękny cienki spód, marzenie moje!
I fajny pomysł na wykorzystanie dyni, chyba się skuszę 😉
Aneta, cienki spód to wynik cienkiego rozwałkowania ciasta, a do tego niezbędne są odpowiednie proporcje składników. Dlatego polecam ten przepis i film, który pokazuje jak wyglądało ciasto przed pieczeniem 🙂
[…] Cruz – blog: 2 smaki : Tarta pełnoziarnista z pieczonymi burakami i dynią / Babeczki z karmelizowanym porem / Cynamonowe babeczki dyniowo-marchwiowe / Zupa […]
A co z ta druga częścią ciasta?
Kasia, z tych składników powinny wyjść dwie tarty: duża i średnia.