Tarta na mące owsianej i mące pszennej pełnoziarnistej. Pełna różnych warzyw, z naciskiem na szparagi. Polałam je mieszanką mleka kokosowego, jajek i curry, co nadało tarcie lekko azjatyckiego charakteru. Baza na mleku kokosowym mocno wsiąkła w farsz i nie było jej za bardzo widać, za to była wyraźnie wyczuwalna w smaku.
Zapraszam do przejrzenia wszystkich przepisów na tarty.
Tarta owsiana ze szparagami z azjatycką nutą
[2 tarty o średnicy 28 cm]
Kruchy spód:
- 230 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 70 g mąki owsianej
- 200 g zimnego masła
- żółtko
- 1/2 szkl zimnej wody
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- marchewka
- pietruszka
- cukinia
- 4 pieczarki
- sól, pieprz
- pęczek zielonych szparagów
Baza jajeczna:
- 2 małe puszki (165 ml) mleka kokosowego
- 4 jajka
- sól, pieprz
- łyżeczka curry
Kruchy spód przygotuj wg przepisu, pamiętając o zmianie mąki na pełnoziarnistą i owsianą. Ciasto z dodatkiem mąki owsianej jest bardziej wilgotne i wymagające intensywnego podsypywania mąką pełnoziarnistą przy wałkowaniu.
Baza. Wszystkie składniki bazy dokładnie zmiksuj.
Farsz. Marchewkę, pietruszkę i pieczarki umyj i obierz. Cukinię umyj i osusz. Wszystkie warzywa pokrój na plasterki. Na dużą patelnię wlej oliwę, dodaj marchewkę i pietruszkę. Smaż przez 10 minut na niewielkim ogniu, pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj pieczarki, cukinię i smaż jeszcze przez 10 minut, bez przykrycia. Pod koniec smażenia dopraw warzywa solą i pieprzem.
Szparagi przygotuj wg instrukcji filmowej podanej pod przepisem.
Na upieczony kruchy spód wyłóż farsz, rozłóż szparagi i polej bazą. Piecz w 180°C przez około 20 minut, aż baza się zetnie.
Bardzo smakowała moim wnukom – oczywiście bez wina. Potrzebuję dobry przepis na zrobienie makaronu ryżowego. Pozdrawiam
Cieszę się, że wnukom smakowała 🙂
Czy chodzi o przepis na domową produkcję makaronu ryżowego (z mąki ryżowej czy w kształcie ziarenek ryżu?) czy o przepis z użyciem gotowego makaronu?
chodzi mi o samodzielne zrobienie makaronu. Kupione to nie to samo, a mój Alex jest bardzo wybredny, je to co babcia zrobi.
Czyli nakarmienie Alexa jest dużym wyzwaniem. W takim razie gratuluję dotychczasowych sukcesów 🙂
Nigdy nie robiłam makaronu ryżowego, więc nie mogę polecić żadnego konkretnego przepisu. Widzę w internecie jeden zachęcający przepis, ale sama go nie testowałam: http://www.kuchniaazjatycka.com/2015/03/makaron-ryzowy-domowej-roboty.html
Niestety nie udało mi się otworzyć tej stronki. Może jutro. Alex uwielbia ryż i makaron. Jeśli masz jakieś fajne przepisy będę wdzięczna.