Świetna tarta warzywna, tania, smaczna, sycąca na długo. W cieście zmieszałam mąkę pszenną pełnoziarnistą z mąką owsianą. Wyszło bardzo smacznie. Karmelizowane cebula i marchewka z bulionem i octem balsamicznym są wyraziste w smaku, a ser feta jest dla nich fajnym kontrastem.

Tarta owsiana z karmelizowaną cebulą i serem feta

Tarta owsiana z karmelizowaną cebulą i serem feta

[2 tarty o średnicy 28 cm]

Ciasto:

  • 230 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 70 g mąki owsianej
  • 200 g zimnego masła
  • żółtko
  • 1/2 szkl zimnej wody
  • pół łyżeczki soli

Baza jajeczna:

  • 200 ml jogurtu naturalnego, najlepiej gęstego
  • 4 jajka (+ białko, jeśli zostało z przygotowania ciasta)
  • sól, pieprz

Farsz:

  • 4 marchewki
  • 2 cebule, najlepiej zwykła i czerwona
  • ćwierć łyżeczki pasty bulionowej i 50 ml wrzątku lub 50 ml bulionu
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Ciasto i bazę przygotuj wg przepisu, pamiętając o zmianie mąki na pełnoziarnistą i owsianą oraz śmietany na jogurt. Ciasto z dodatkiem mąki owsianej jest bardziej wilgotne i wymagające intensywnego podsypywania mąką pełnoziarnistą przy wałkowaniu.

Farsz. Warzywa dokładnie umyj i obierz. Cebulę pokrój w piórka, a marchew na plasterki. Na dużą patelnię wlej oliwę, dodaj warzywa i smaż przez kilka minut na średnim lub dużym ogniu, często mieszając. Warzywa powinny się z wierzchu trochę zrumienić. Następnie dodaj pastę bulionową, wrzątek, ocet i cukier, wymieszaj dokładnie i smaż na niewielkim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cały płyn odparuje.

Na podpieczonym kruchym spodzie rozłóż farsz, zalej bazą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, na 20 minut.

Tarta owsiana z karmelizowaną cebulą i serem feta 1Tarta owsiana z karmelizowaną cebulą i serem feta 2Tarta owsiana z karmelizowaną cebulą i serem feta 3Tarta owsiana z karmelizowaną cebulą i serem feta 4Tarta owsiana z karmelizowaną cebulą i serem feta 0

Tagi: , , , , , , , ,