Lubicie sushi? Ja uwielbiam! Zarówno to klasyczne z surowymi rybami, jak i sushi w wersji wegańskiej. Oba są dla mnie daniem na specjalne okazje, bo wymagają kilku etapów pracy, ale poświęcony czas warty jest tego wspaniałego efektu. Wizualnego i smakowego. Dziś zapraszam Was na wegańskie sushi z olejem sezamowym i olejem z pestek dyni. Te dwa mniej typowe dodatki sprawiły, że odkryłam nowy wymiar sushi. Zupełnie inaczej smakują roladki sushi maczane w sosie sojowym, a zupełnie inaczej w aromatycznym oleju. Koniecznie spróbujcie!
Sushi z olejem sezamowym i olejem z pestek dyni
- 6 płatów nori
Ryż do sushi:
- 500 g ryżu do sushi
- 6 łyżek octu ryżowego
- 3 płaskie łyżki cukru
- łyżeczka soli
Farsz do sushi:
- 12 liści sałaty rzymskiej
- ogórek wąż
- awokado
- sok z cytryny
- mango
- 3 marchewki
- pół czerwonej papryki
- czarny sezam
Dodatki do podania sushi:
- olej sezamowy
- olej z pestek dyni
- sos sojowy
Ryż do sushi opłucz pod bieżącą wodą, przełóż do garnka i zalej wodą tak, by sięgała 2 cm ponad powierzchnię ryżu. Przykryj szczelnie pokrywką, zagotuj i gotuj 3 minuty. Zmniejsz ogień i gotuj 10 minut. Wyłącz ogień i pozostaw pod przykryciem jeszcze na 15 minut. W tym czasie wymieszaj dokładnie składniki zaprawy. Dodaj zaprawę do ryżu, delikatnie wymieszaj i pozostaw do wystudzenia.
Farsz do sushi. Marchewkę obierz, pokrój w długie paski i ugotuj na parze. Wystarczy kilka minut, aby marchewka zmiękła, ale nie rozpadała się. Ogórka obierz. Z mango odkrój boki omijając pestkę, obierz ze skórki. Awokado przekrój na pół, ostrożnie wydrąż cały miąższ (lub obierz ze skórki), skrop sokiem z cytryny. Paprykę umyj. Wszystkie warzywa i owoce pokrój w długie paski. Sałatę umyj, osusz i pozbaw twardego nerwu.
Wykonanie sushi. Matę do zwijania sushi najlepiej owinąć folią spożywczą. Na macie ułóż jeden płat wodorostów, układając go dłuższym bokiem do siebie. Na nim rozłóż ryż na grubość około 6 mm, zostawiając dwucentymetrowy pas nori bez ryżu (wzdłuż najdalszego boku). Ryż dość mocno się klei, więc najlepiej przygotować sobie miskę z wodą i moczyć w niej palce przed rozprowadzaniem ryżu. Pamiętaj, aby nie wgniatać zbyt mocno ryżu, a jedynie delikatnie go rozprowadzić.
Na czubek noża nabierz wasabi i przejedź przez środek ryżu. Na wasabi rozłóż dwa liście sałaty, po pasku marchewki, mango, awokado i papryki. Oprósz sezamem.
Zawijaj płat nori z ryżem ostrożnie, pomagając sobie matą. Na koniec zwilż delikatnie wodą pasek płatu bez ryżu i zawiń rulon do końca, układając go miejscem sklejenia do dołu.
Kiedy wszystkie rulony będą gotowe pokrój je na niewielkie kawałki, które zmieszczą się do ust.
Podanie sushi. Ułóż porcje sushi na półmisku. Obok postaw miseczki z olejem sezamowym, olejem z pestek dyni oraz sosem sojowym.
Tagi: awokado, dla zdrowia, mango, marchewka, ocet ryżowy, ogórek, olej sezamowy, olej z pestek dyni, papryka, ryż do sushi, sałata rzymska, sezam, sos sojowy, wodorosty nori
Bardzo ładnie wygląda to sushi! Muszę w końcu spróbować zrobić je własnoręcznie! To nie takie trudne, jak myślałem!
Andrzej, dokładnie! Warto spróbować – własne zawsze świetnie smakuje 🙂