Sos z niebieskiego sera podbił ostatnio nasze serca. Tradycyjnie w weekend pieczemy dwie blachy warzyw i jest to dla nas najcudowniejszy z możliwych obiadów. Dzieci mają taki wybór, że zawsze znajdą coś dla siebie. Ja i Janek lubimy podać do tego dania lampkę wina i tu sos z niebieskiego sera przychodzi z pomocą. Jeśli do pieczonych warzyw podamy taki wyrazisty sos, to zwiększa się liczba pasujących win. Sam sos jest bardzo bogaty w smaki i aromaty. Delikatnie słodki, trochę ostry, odświeżony smakiem świeżego koperku.
Ideę sosu z niebieskiego sera opracowałam z dedykacją do sałatki z brokułów, ale sos okazał się bardzo uniwersalny. Pasuje do wielu dań warzywnych, rybnych i mięsnych.
Polecamy wino: Do warzyw pieczonych i sosu z niebieskiego sera pasują szczepy sauvignon blanc, pinot noir, a przede wszystkim sangiovese.
Sos z niebieskiego sera do warzyw pieczonych
- 100 g sera z niebieską pleśnią, np. Lazur, Gorgonzola
- 100 g śmietanki kremówki
- ćwierć łyżeczki miodu
- ząbek czosnku
- świeżo mielony czarny pieprz
- łyżka posiekanego koperku – może być mrożony
Warzywa pieczone:
- marchewka
- pietruszka
- pieczarki
- czosnek
- cebula
- ziemniaki
- więcej pomysłów na warzywa do pieczenia: por, cukinia, bakłażan, kalafior, brokuł, papryka, seler, dynia, pomidory
- oliwa
- tymianek, rozmaryn, oregano
- sól, pieprz
Sos. Śmietankę podgrzej w rondelku. Dodaj pokruszony ser, przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszaj, gotując na bardzo małym ogniu. Zdejmij z ognia i dodaj posiekany koperek oraz miód. Wymieszaj dokładnie. Przelej do sosjerki.
Warzywa pieczone. Wszystkie warzywa, oprócz czosnku, oczyść i obierz. Na blachy wlej oliwę i rozsmaruj po całej powierzchni.
Na jednej blasze rozłóż ziemniaki pokrojone na ćwiartki. Skrop oliwą i posyp solą oraz rozmarynem lub oregano.
Na drugiej blasze rozłóż pokrojone wzdłuż na ćwiartki marchewki, pietruszkę, pieczarki i cebulę. Z całej główki czosnku odetnij wierzch i czosnek (nieobrany i niepodzielony na ząbki) ułóż obok warzyw. Warzywa skrop oliwą. Marchewkę posyp tymiankiem, pietruszkę oregano, a cebulę rozmarynem. Możesz posolić, ale nie jest to konieczne, gdyż pieczenie wydobywa z warzyw cudowną słodycz i intensywność smaku.
Wszystkie warzywa przykryj folią aluminiową i piecz w 220°C. Następnie zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz jeszcze przez 20-30 minut.
Tagi: cebula, czosnek, koperek, marchewka, miód, pieczarki, pietruszka, ser pleśniowy, śmietana kremówka, wino do potrawy, ziemniaki
Zostaw komentarz