Jeśli chcecie zaskoczyć gości ciekawie podanym pysznym daniem, to polecam wykonanie chrupiących miseczek z tortilli. W takich miseczkach podałam fasolkę z pieczarkami i suszonymi pomidorami. Fasolka występuje w towarzystwie gęstego pikantnego sosu pomidorowego oraz lekkiego i orzeźwiającego sosu jogurtowego o cytrynowym aromacie. Całość jest bardzo sycąca, ale dość lekka jednocześnie. Smakuje również na zimno, ale pamiętajcie, że składniki nakładamy do miseczek w ostatniej chwili.
Pożywna fasolka po meksykańsku w chrupiącej miseczce z tortilli
- 6 małych tortilli
Farsz:
- puszka Czerwonej Fasoli „Gotowane na Parze” Bonduelle
- 300 g pieczarek
- cebula
- 10 suszonych pomidorów z zalewy
- łyżka oliwy
Sos pomidorowy:
- 400 g przecieru pomidorowego
- 2 łodygi selera naciowego
- ząbek czosnku
- cebula
- pół łyżeczki oregano
- pół łyżeczki bazylia
- pieprz kajeński – ilość wg uznania
- łyżka oliwy
Sos jogurtowy:
- szkl gęstego jogurtu naturalnego
- pół łyżeczki startej skórki z cytryny
Tortille układaj na suchej, rozgrzanej patelni i podgrzewaj z obu stron po 15 sekund. Ciepły placek ułóż na kokilce ustawionej do góry dnem na blasze. Uformuj delikatnie falbanki miseczki. Piecz w 150°C przez 10-15 minut.
Sos jogurtowy. Jogurt wymieszaj ze skórką cytryny. Pamiętaj, że jeśli nie masz cytryny ekologicznej, nie pryskanej, to wcześniej owoc należy wyszorować z użyciem płynu do mycia naczyń, a następnie sparzyć wrzącą wodą.
Sos pomidorowy. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj. Łodygi selera pokrój w drobną kostkę. Na dużą patelnię wlej łyżkę oliwy i dodaj pokrojone składniki. Smaż przez 10 minut na małym ogniu, pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Dodaj przecier pomidorowy oraz przyprawy i gotuj bez przykrycia, często mieszając, aż sos wyraźnie zgęstnieje.
Farsz. Cebulę obierz i pokrój w piórka, pieczarki obierz i pokrój w kostkę. Pomidory suszone pokrój w kostkę. Na patelnię wlej łyżkę oliwy, dodaj cebulę i smaż przez kilka minut na średnim ogniu, często mieszając. Dodaj pieczarki i smaż jeszcze kilka minut. Dodaj pomidory oraz fasolę i smaż przez chwilę, aby wszystkie składniki były ciepłe.
Do miseczek z tortilli wlewaj trochę gęstego sosu pomidorowego, wykładaj farsz i po 2 łyżki sosu jogurtowego.
Tagi: bazylia, Bonduelle, cebula, czerwona fasola, czosnek, dla zdrowia, jogurt grecki, oregano, pieczarki, pieprz kajeński, pomidory suszone, przecier pomidorowy, seler naciowy, skórka z cytryny, tortille
te miseczki z tortili sa do dostania gdzies kolo nas? chetnie bym zrobila taki obiad 🙂
Asiu, zwykłe placki tortilli kupiłam w naszym sklepie. Co dalej z nimi zrobiłam przeczytaj w przepisie 🙂
Świetny pomysł, bardzo efektowne miseczki 🙂
Evi, fajnie wyglądają i super smakują 🙂 Teraz robię sobie takie do różnych potraw.
Jakie to ładne 🙂 aż zgłodniałam 🙂