Makaron ze szpinakiem i pieczarkami

|

Smaczny i prosty do przygotowania obiad. Sos z pieczarek, sera pleśniowego, czosnku i szpinaku jest pyszny! Wykonuje się go łatwo i przyjemnie, a zapachy w kuchni są bardzo apetyczne.

Ten przepis powstał na bazie przepisu na makaron z boczkiem i szpinakiem. Tym razem jest to wersja bezmięsna.

Makaron ze szpinakiem i pieczarkami

Makaron ze szpinakiem i pieczarkami

  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 g sera pleśniowego (lazur, rokpol)
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • ząbek czosnku
  • 2 duże garście szpinaku
  • 500 g makaronu, np. spaghetti

Pieczarki obierz i pokrój na plasterki. Na patelnię wlej oliwę, dodaj pieczarki, posól, smaż na niewielki ogniu pod przykryciem. Pieczarki najpierw puszczą sok, wtedy możesz zdjąć pokrywkę i go odparować.

Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, pokruszony ser i śmietanę. Podgrzewaj, mieszając, aż ser się rozpuści. Dodaj umyte i osuszone liście szpinaku. Smaż jeszcze tylko chwilę, aby liście nie były surowe.

W tym samym czasie ugotuj makaron. Odcedź go i wymieszaj z gorącym sosem.

Makaron ze szpinakiem i pieczarkami

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

32 komentarze

  1. pyszności 🙂 wlaśnie głaszczę się po pełnym i baaaardzo zadowolonym brzuszku 🙂 następnym razem dodam jeszcze więcej szpinaku, który uwielbiam i może już będzie po rozwiązaniu i będę mogla dodać serek plesniowy 🙂

    1. Magda, czyli zrobiłaś z kremówką, solą morską i pieprzem? Bardzo się cieszę, że Ci smakowało 🙂

  2. Właśnie jesteśmy po obiadku – wersja bez serka pleśniowego – ale bardzo pyszna mimo wszystko 🙂 Bardzo dziekujemy za fajny pomysł

  3. Właśnie to upichciłam:) Jedyna modyfikacja to oparcie całości na smażonym wędzonym boczku, jako że mój luby dań bezmięsnych raczej nie uznaje;) Wyszło przepyszne, z pewnością zrobię jeszcze raz:) Dzięki! 🙂

    1. Violet, bardzo się cieszę i zapraszam do przejrzenia i wypróbowania innych przepisów na mojej stronie 🙂

    1. Hann, wychodzą mniej więcej 4 porcje, ale wszystko zależy od tego jak bardzo głodne są osoby, które chcesz nakarmić 🙂

  4. Dostałam od teścia świeżo zerwany szpinak i nie mogłam się oprzeć. Przepis nieco zmodyfikowałam dodając fetę zamiast pieczarek i sera pleśniowego – obłędne połączenie 🙂

    1. Zmiksowana, szpinak z fetą to również świetne połączenie, więc nie wątpię, że wyszło pysznie 🙂

  5. Świetne danie jak większość z 2smaki. Ja wzbogaciłem potrawe o 60gramow. szynki parmenskiej i pół piersi z kurczaka. Wyszło fantastycznie. Pozdrawiam

    1. Konrad, dzięki za miłe słowa 🙂 Twoja wersja tego dania brzmi bardzo smakowicie! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.