Makaron z warzywami z patelni

Dziś kuchnia 2 smaki serwuje danie super proste, do przygotowania w parę chwil. Uwielbiam mocno zrumienione potrawy i takie właśnie danie przygotowałam. Jeśli wolisz warzywa lekko zrumienione, ustaw mniejszy ogień pod patelnią. Sycący makaron, lekkie warzywa, zrumienione, aby dodać im smaku, oraz uprażone orzechy.

Makaron z warzywami z patelni

Makaron z warzywami z patelni

  • 400 g makaronu typu penne lub świderki
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 3-4 łyżki oliwy
  • papryka, najlepiej po kawałku w różnych kolorach
  • 2 cukinie
  • płaska łyżeczka tymianku
  • sól pieprz

Orzechy upraż na suchej patelni. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Paprykę pokrój w paski, cukinię w plastry (nie obieraj).

Na dużą patelnię wlej oliwę, włóż warzywa i smaż na dość dużym ogniu, mieszając niezbyt często, aby niektóre plastry mocno się zrumieniły. Pod koniec smażenia dodaj przyprawy.

Kiedy warzywa się usmażą, dodaj uprażone orzechy oraz ugotowany i odcedzony makaron. Smaż jeszcze przez chwilę, co jakiś czas mieszając. Podawaj na gorąco lub na zimno.

Makaron z warzywami z patelni 0

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

2 komentarze

  1. Wystarczy tylko spojrzeć na zdjęcie a już można poczuć zapach i smak. Lubię takie potrawy stąd wiem mniej więcej czego się spodziewać. To za co mogę wyróżnić przepis to brak cebulki, co dla mnie jest niemal nie do pomyślenia 🙂

    1. Arkadiusz, cebulka też może się tu znaleźć, jeśli tylko masz ochotę. Często do tego typu dań używam cebuli i pora, które delikatnie podduszam, aż lekko się skarmelizują 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.