Dziś kuchnia 2 smaki serwuje danie super proste, do przygotowania w parę chwil. Uwielbiam mocno zrumienione potrawy i takie właśnie danie przygotowałam. Jeśli wolisz warzywa lekko zrumienione, ustaw mniejszy ogień pod patelnią. Sycący makaron, lekkie warzywa, zrumienione, aby dodać im smaku, oraz uprażone orzechy.
Makaron z warzywami z patelni
- 400 g makaronu typu penne lub świderki
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 3-4 łyżki oliwy
- papryka, najlepiej po kawałku w różnych kolorach
- 2 cukinie
- płaska łyżeczka tymianku
- sól pieprz
Orzechy upraż na suchej patelni. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Paprykę pokrój w paski, cukinię w plastry (nie obieraj).
Na dużą patelnię wlej oliwę, włóż warzywa i smaż na dość dużym ogniu, mieszając niezbyt często, aby niektóre plastry mocno się zrumieniły. Pod koniec smażenia dodaj przyprawy.
Kiedy warzywa się usmażą, dodaj uprażone orzechy oraz ugotowany i odcedzony makaron. Smaż jeszcze przez chwilę, co jakiś czas mieszając. Podawaj na gorąco lub na zimno.
Tagi: cukinia, orzechy włoskie, papryka, tymianek
Wystarczy tylko spojrzeć na zdjęcie a już można poczuć zapach i smak. Lubię takie potrawy stąd wiem mniej więcej czego się spodziewać. To za co mogę wyróżnić przepis to brak cebulki, co dla mnie jest niemal nie do pomyślenia 🙂
Arkadiusz, cebulka też może się tu znaleźć, jeśli tylko masz ochotę. Często do tego typu dań używam cebuli i pora, które delikatnie podduszam, aż lekko się skarmelizują 🙂