Makaron pełnoziarnisty jest zdrowszy od tego z białej mąki. Warto wprowadzić go do diety, najlepiej wykonując go samodzielnie. Jednak nie każdemu odpowiada smak makaronu pełnoziarnistego. Dlatego przygotowałam dla Was prosty i bardzo smaczny sposób podania takiego makaronu.
Wystarczy połączyć go z podduszonym aromatycznym czosnkiem oraz krótko smażonymi „na chrupiąco” szparagami. W takim towarzystwie makaron jest po prostu przepyszny! Janek podszedł do tego dania z rezerwą, ale od razu się z nim polubił 🙂
Makaron pełnoziarnisty ze szparagami i czosnkiem
[2 porcje]
- domowy makaron pełnoziarnisty przygotowany z 300 g mąki
- pęczek zielonych szparagów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól do smaku
Makaron przygotuj wg przepisu.
Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końce (1/5 – 1/3 długości). Grubsze szparagi obierz od połowy długości – główek nie obieraj. Cieńsze szparagi możesz pozostawić nieobrane. Pokrój szparagi na 3-4 cm kawałki.
Na patelnię wlej oliwę, dodaj czosnek obrany i przeciśnięty przez praskę. Smaż kilka minut na małym ogniu, aż czosnek się zeszkli. Dodaj pokrojone szparagi i smaż jeszcze przez 3 minuty, co jakiś mieszając. Dopraw solą do smaku.
Na koniec dodaj ugotowany i odcedzony makaron. Wszystko wymieszaj i smaż na małym ogniu jeszcze pół minuty. Podawaj od razu, najlepiej w towarzystwie sałaty.
Tagi: czosnek, dla zdrowia, makaron, oliwa, szparagi
Ostatnio łosoś z warzywami po chińsku.
Mniam! To brzmi świetnie! 🙂