Makaron jest super w każdej postaci 🙂 A lazania, to dla nas jedna z ciekawszych odmian. Bardzo lubię przenikające się smaki kolejnych warstw lazanii. W tej wersji znajdziesz smak beszamelu, szpinaku, mozzarelli, sera pleśniowego i sera feta. A dla chętnych dodatkowo wrzucona została suszona żurawina 🙂 Smak całości staje się bardziej wytrawny, ale ja wolę wersję bez żurawiny.
A może wolisz lazanię z brokułami lub lazanię z mięsem mielonym w sosie pomidorowym?
Inne podobne przepisy: Warzywa na parze z beszamelem, Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego.
Lazania szpinakowa

Lazania ze szpinakiem

  • pół kg płatów lazanii (jeżeli wybierzesz formę wielkości kartki A4, to nie zużyjesz wszystkich)
  • beszamel: 4 łyżki masła, 4 łyżki mąki, 3 szkl mleka, sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
  • szpinak (ja wzięłam pół kg mrożonego)
  • ząbek czosnku
  • opakowanie sera mozzarella
  • 10 dkg sera pleśniowego typu blue (lazur, rokpol)
  • 10 dkg sera typu feta (można pominąć, jeśli nie masz)
  • ew. żurawina suszona
  • 10 dkg żółtego sera
  • oregano
  • oliwa

Szpinak podgrzej na patelni lub w garnku, dodaj posiekany czosnek i odparuj nadmiar wody – na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Przygotuj beszamel: na patelni podgrzej mąkę z masłem przez 2-3 minuty, aż nabierze złocistego koloru. Dodaj mleko i przyprawy i gotuj na małym ogniu, mieszając trzepaczką przez 15 minut aż zgęstnieje. Dno formy wysmaruj 2-3 łyżkami oliwy. Ułóż pierwszą warstwę makaronu, polej beszamelem. Rozprowadź beszamel dokładnie, bo w czasie pieczenia płaty muszą nim nasiąknąć, aby zmiękły. Teraz rozłóż warstwę szpinaku, a na niej plasterki mozzarelli i pokruszony ser blue i feta. Następnie zacznij od początku: płaty lazanii, beszamel, szpinak, sery. Takich warstw powinno wyjść 3 lub 4. Na wierzchu ponownie rozłóż płaty, polej beszamelem, posyp startym żółtym serem (lub rozłóż plastry sera) i delikatnie oprósz oregano. Piecz 40 minut w temperaturze 200-220°C.


Tagi: , , , , , , , , , , ,