Dzieci stwierdziły, że dawno nie było lazanii. I miały rację! W ostatnim czasie szukamy z Jankiem zdrowszych rozwiązań, więc tym razem lazania jest pełna warzyw. Dzięki temu jest dość lekka jak na lazanię. Oczywiście żelazne składniki lazanii, czyli makaron, mozzarellę i beszamel, nadal dodajemy. Pieczarki, cebula i por zostały skarmelizowane, co nadało im wyrazistego, lekko słodkiego smaku. Liście dla odmiany nie są wcześniej gotowane czy smażone, dzięki czemu przy pieczeniu lazanii zachowują swój zielony kolor i wyraźny smak.

Jeśli chodzi o nasze dzieci, to one pozostają wierne lazanii z sosem bolońskim oraz lazanii ze szpinakiem.

Zajrzyj również do innych moich przepisów na lazanię.

Lazania ze szpinakiem, pieczarkami i papryką

Lazania ze szpinakiem, pieczarkami i papryką

  • 12 płatów lazanii – ilość zależy od wielkości formy do pieczenia
  • cebula
  • 10 cm pora – może być biała lub jasnozielona część
  • 300 g pieczarek
  • 1 papryka lub po kawałku w różnych kolorach
  • 2 łyżki oliwy
  • 300 g twardej mozzarelli
  • 200 g liści szpinaku
  • szczypta oregano

Beszamel:

  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 3 szkl mleka
  • gałka muszkatołowa
  • biały pieprz
  • sól

Beszamel przygotuj wg przepisu. Mozzarellę zmiksuj w malakserze. Liście szpinaku umyj, osusz, pozbaw łodyg.

Warzywa. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Pieczarki oczyść i pokrój w półplasterki. Pora pokrój na plasterki. Warzywa przełóż na patelnię z oliwą i duś na niewielkim ogniu przez 10-15 minut. Pod koniec dodaj paprykę pokrojoną w paski, wymieszaj i smaż jeszcze minutę.

Lazania. W formie do zapiekania rozprowadź łyżkę oliwy i 2 łyżki wody. Na dnie ułóż warstwę płatów lazanii. Wyłóż 1/3 porcji smażonych warzyw, mozzarellę, 1/3 liści szpinaku, polej beszamelem, rozprowadzając go równomiernie i dbając o polanie brzegów lazanii. Ułóż kolejną warstwę makaronu, na nim smażone warzywa, mozzarellę i szpinak. Polej beszamelem, rozłóż płaty lazanii itd. Wierzchnie płaty lazanii dokładnie polej beszamelem, posyp mozzarellą i odrobiną oregano.

Piecz w 40 minut w temperaturze 200-210°C.

Lazania ze szpinakiem, pieczarkami i papryką 1Lazania ze szpinakiem, pieczarkami i papryką 2Lazania ze szpinakiem, pieczarkami i papryką 3Lazania ze szpinakiem, pieczarkami i papryką 4Lazania ze szpinakiem, pieczarkami i papryką 5Lazania ze szpinakiem, pieczarkami i papryką 6Lazania ze szpinakiem, pieczarkami i papryką 0

Tagi: , , , , , , , , ,