Bardzo dawno nie robiłam lazanii, a pora roku zdecydowanie domaga się tego typu dań. W tej wersji lazania jest lekka, bo warzywna, a jednocześnie bardzo bogata w smaki. Przed przygotowaniem lazanii warto warzywa podsmażyć aby nabrały dodatkowych aromatów, a lazania miała miękki, delikatny środek.
Lazania z warzywami i serem feta
- płaty lazanii na 4 lub 5 warstw w formie
- beszamel: 3 szkl mleka, 4 łyżki mąki, 4 łyżki masła, gałka muszkatołowa
- cebula
- po pół papryki żółtej i czerwonej
- 200 g pieczarek
- cukinia
- 2 marchewki
- feta
- oliwa
- sól, pieprz
- 20-30 g parmezanu lub żółtego sera
Warzywa. Cebulę obierz i posiekaj. Na dużą patelnię wlej oliwę, dodaj cebulę i smaż na małym ogniu po przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Wystarczy, że cebula się zeszkli, nie musi się zrumienić.
Marchewkę obierz i pokrój na plasterki. Paprykę umyj, usuń pestki i pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój w półplasterki. Cukinię umyj i pokrój w półplasterki.
Do cebuli dodaj marchewkę, paprykę i pieczarki smaż przez 5 minut. Dodaj cukinię i smaż jeszcze przez minutę. Zdejmij patelnię z ognia i poczekaj aż warzywa trochę przestygną.
Beszamel przygotuj według przepisu.
Lazania. Dno prostokątnego naczynia żaroodpornego lub metalowej formy wysmaruj dokładnie oliwą. Ułóż pierwszą warstwę płatów lazanii, na niej trochę warzyw i sera feta pokrojonego w kostkę. Dokładnie zalej cienką warstwą beszamelu. Następnie ułóż kolejną warstwę płatów lazanii, warzywa, fetę i beszamel. Powtarzaj te czynności aż do zużycia wszystkich składników. Na wierzchu powinna znaleźć się warstwa makaronu, polana beszamelem i posypana odrobiną parmezanu lub żółtego sera.
Piecz około 40 minut w temperaturze 200-220°C. Jeśli nie lubisz mocno przypieczonej wierzchniej warstwy, to w połowie pieczenia przykryj lazanię papierem do wypieków.
Tagi: cebula, cukinia, feta, lazania, marchewka, papryka, parmezan, pieczarki
Dzięki za pomysł na obiad. Małe modyfikacje zrobiłam i czekam, co wyjdzie, a mianowicie: cukinii brak, więc na patelnię poleciała dynia, pieczarek też nie miałam, więc urozmaiciłam danie jarmużem i porem 🙂
Asiek, super! Bardzo lubię jak inni opisują jak zmodyfikowali mój przepis, stosownie do swoich preferencji smakowych i do zawartości własnej lodówki 🙂 Twoje połączenie smaków też jest inspirujące 🙂
Zachęcające. ..
Sie robi 🙂 Pytanie tylko czy zolty ser idzie tylko na sama gore( te 20-30g)?
Kinga, tak, cały ser idzie na samą górę. Jeśli Twoim zdaniem jest go zbyt dużo, to spokojnie możesz użyć mniej. Pozostały ser dorzuć do środka lub zużyj do czegoś innego.
Pewnie Twoja lazania już dawno została zjedzona, ale tak na przyszłość odpowiedziałam 🙂 Jestem ciekawa jak Ci smakowała.
pyszności!! pierwszą lazanie zrobiłam z brokułami i beszamelem, z Twojego przepisu 😉 zatęskniłam!
Tanroth, w takim razie czas na kolejną odsłonę lazanii 🙂
Wczorajszy obiad – lazania i deser 🙂 wg. 2 smaki.pl Tylko pod szarlotkę podłożyłam ciasteczka owsiane, a jabłka zamiast trzeć – pokroiłam na kawałki. A i dodałam wiórki kokosowe. Pozdrowienia 🙂
Joanna, kawałki owoców mogą spowodować, że torcik będzie się rozpadać przy nakładaniu. Ciasteczka owsiane są doskonałym rozwiązaniem tego problemu 🙂
Dzięki za zdjęcie! Deser wygląda bardzo smakowicie 🙂