Lazania z brokułami

|

Nie wiem dlaczego, ale za każdym razem jestem zaskoczona, że taka prosta i tania potrawa może być tak smaczna 🙂

Podobne przepisy: Lazania z mięsem mielonym, Lazania ze szpinakiem, Warzywa na parze z beszamelem, Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego.

Lasagna z brokułami

 

Lazania z brokułami

  • płaty lazanii (lasagne) – ja zwykle zużywam 12 sztuk, czyli niecałe opakowanie
  • brokuły
  • 20-30 dkg żółtego sera lub 2 opakowania mozzarelli lub opakowanie mozzarelli i 15 dkg sera
  • beszamel
  • koncentrat pomidorowy
  • ząbek czosnku
  • sól
  • cukier
  • oliwa
  • oregano

[:Listonic]

Używam naczynia żaroodpornego, na którego dnie mieszczą się 3 płaty lazanii i kładę w sumie cztery warstwy płatów. Ty, oczywiście możesz użyć blaszki innej wielkości. Wtedy trzeba będzie odpowiednio zmodyfikować proporcje.

Najpierw przygotuj beszamel według przepisu. Następnie przygotuj sos pomidorowy, mieszając koncentrat pomidorowy ze zmiażdżonym czosnkiem, cukrem i solą. Możesz dodać trochę wody, żeby konsystencja była bliższa sosu niż pasty.

Dno naczynia żaroodpornego lub blachy posmaruj obficie oliwą. Ułóż pierwszą warstwę płatów makaronu i rozsmaruj na niej sos pomidorowy. Na tym rozłóż surowe brokuły pokrojone w plastry grubości około pół centymetra. Posyp startym żółtym serem (lub rozłóż kilka plastrów sera). Polej beszamelem, zwracając szczególną uwagę na brzegi potrawy. Ułóż kolejną warstwę płatów, sosu, brokułów, sera i beszamelu. I jeszcze jedną. Na wierzchu rozłóż ostatnią warstwę płatów, polej beszamelem, posyp serem i oregano.

Piecz 40 minut w temperaturze 200-220°C.

Uwaga: jeśli wolisz lazanię z mięsem, zajrzyj tu.

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

14 komentarzy

    1. Michał, moim zdaniem można tu bez problemu użyć gotowanego. Mam nadzieję, że lazania się udała 🙂

  1. tak zobaczyłam, że mamy brokuł w domu, lodówkę pełną serów, gdzieś tam wepchnięte płaty lasagnii.. no to robimy lasagne z brokułami! wklepałam przepis w przeglądarkę i pierwszy który się pojawił to właśnie Twój, więc już wiedziałam, że mogę robić w ciemno 😀 bardzo mi się podoba, że nie trzeba obgotowywać brokuł najpierw, skraca czas. użyłam 3 różnych serów, i tylko samego beszamelu (oczywiście z Twojego przepisu), bo jakoś pomidory smakowo mi nie pasują do brokułów, i wyszła pyyyyszna i sycąca, chyba ją przez tydzień jeść będziemy 😉

    1. Tanroth, ja też ostatnio wolę tą lazanię bez sosu pomidorowego 🙂
      Z trzema serami musiała być pyszna! I nie dziwię się, że sycąca 😀 Zjadłabym!

      1. Olu, to wsiadaj w pociąg i do Szczecina, bo wyszło na to, że lazanie zjedliśmy w jeden dzień i dopiero co wyciągnęłam z pieca kolejną porcję, więc jest pyszna i gorąca 😉

        1. Tanroth, czyli złapałaś lazaniowy ciąg 😉 Kiedyś też tak często piekłam lazanię i miło to wspominam 🙂

    1. Ola, w tym przepisie nie podałam konkretnych ilości, więc zależy od ilości pozostałych składników. Użyłabym 180 g koncentratu i 90 g wody.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.