Dzięki corocznej ziemniaczanej akcji Olgi Smile, odkryłam przepis na te krokieciki. Właściwie to ja ziemniaki lubię najbardziej w wersji podstawowej: ugotowane, z masełkiem albo pure.Dlatego rzadko próbuję wykonać z ziemniaków coś innego. Jednak akcja ziemniaczana zobowiązuje i znalazłam przepis, który wydał mi się fajny. I rzeczywiście, krokieciki okazały się miłą odmianą od codzienności 🙂 Na wierzchu bardzo chrupiące, a w środku mięciutkie. Raczej delikatne w smaku, ale to już kwestia dodatków do masy ziemniaczanej – można dodać cebulkę, czosnek itp. Dobrze się skomponowały z wyrazistym sosem grzybowym. Fajnie jest mieć zamrożone uduszone grzyby od Teściowej 🙂
Przepis znalazłam w książce Le Cordon Bleu „Warzywa”. W oryginale zamiast brokułów był szpinak.
Proponujemy wino: Janek proponuje delikatny merlot. Intrygujący może być malbec z Nowego Świata.
Przepis bierze udział w akcji Ziemniaczany Sezon 2009.

Krokieciki z ziemniaków i brokułów, z sosem grzybowym

Krokieciki z ziemniaków i brokułów, z sosem grzybowym
Krokieciki:

  • pół kg mączystych ziemniaków
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 20 g masła
  • żółtko
  • olej do głębokiego lub płytkiego smażenia
  • 40 g świeżo startego parmezanu
  • 50 g brokułów
  • 60 g mąki
  • sól, pieprz
  • 2-3 jajka
  • ew. łyżka oleju arachidowego
  • 150 g tartej bułki

Sos grzybowy:

  • 20 dkg grzybów, np. kozaków; mogą też być pieczarki
  • łyżka oliwy
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 3 szkl mleka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania grzybów podaję wg wskazówek mojej Teściowej 🙂 Na dno garnka nalej oliwę, wrzuć oczyszczone grzyby, posól, dolej wodę do połowy wysokości grzybów. Duś na małym ogniu aż grzyby będą miękkie.
Przygotuj beszamel i wymieszaj z posiekanymi grzybami. Pozostaw pod przykryciem, w cieple i od czasu do czasu zamieszaj, aby nie powstał kożuch.
Teraz przygotuj krokieciki. Ziemniaki pokrój na ćwiartki i ugotuj w osolonej wodzie. Kilka minut przed końcem gotowania dorzuć różyczki brokułów. Odcedź i osusz, wstrząsając garnkiem nad niewielkim płomieniem. Rozgnieć lub przeciśnij przez praskę. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodaj masło, żółtko i parmezan. Wyłóż na tacę do ostygnięcia. Blat i ręce oprósz mąką i formuj z masy ziemniaczanej wałeczki wielkości 6 x 2 cm. Przygotuj panierkę: w pierwszej misce mąkę z solą i pieprzem, w drugiej roztrzepane jajka (możesz dodać olej arachidowy), w trzeciej bułkę tartą. Krokieciki obtaczaj w mące, strzepuj nadmiar, potem w jajku, strzepuj nadmiar i w bułce, strzepuj nadmiar. We frytownicy, na patelni lub w garnku rozgrzej olej do 180C. Olej jest odpowiednio rozgrzany, gdy wrzucony kawałek chleba zrumieni się w 15 sekund. Smaż krokieciki partiami. Odsączaj na papierowych ręcznikach.
Podaj z sosem grzybowym i sałatką Coleslaw.


Ziemniaczany Sezon 2009

Tagi: , , , , ,