To jest mój pomysł na więcej surowych warzyw w posiłkach. Niby jem makaron, a tak naprawdę wcinam surowe warzywa. Specjalnie dla Was sprawdziłam też wersję gotowaną, więc podaję tu czasy gotowania takiego „makaronu” na miękko oraz al dente.

Do produkcji warzywnego spaghetti bardzo przyda się obieraczka do julienne. Wystarczy taka prosta, jak do ziemniaków, tylko z dodatkowymi ostrzami pionowymi.

Spaghetti z cukinii i marchwi z farszem bakłażanowo-pieczarkowym

Kolorowe spaghetti z cukinii i marchwi

  • długa marchewka
  • długa cukinia

Farsz:

  • bakłażan
  • kilka pieczarek
  • cebula
  • łyżka orzechów laskowych
  • olej z pestek winogron
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony

Za pomocą specjalnej obieraczki do julienne wytnij z warzyw długie paski. Uważaj przy marchewce, ponieważ jest twarda i łatwo pociąć sobie palce. Pokrojoną cukinię podzieliłam na paski ze skórką i bez skórki, aby uzyskać dwa oddzielne kolory.

Jak gotować spaghetti warzywne?

  • Marchewka – 2 minuty al dente, 4 minuty na miękko
  • Cukinia ze skórką – 1 minuta al dente, 2 minuty na miękko
  • Cukinia bez skórki – 1 minuta na miękko

Nawet w wersji na miękko „makarony” nie rozpadały się, ale były dość delikatne.

Farsz. Pieczarki i cebulę obierz. Bakłażana i pieczarki pokrój w kostkę, cebulę w piórka. Orzechy laskowe przekrój na pół. Na dużą patelnię wlej olej, dodaj warzywa oraz orzechy i smaż na średnim ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dopraw solą oraz pieprzem, wymieszaj.

Spaghetti układaj na talerzu w gniazdka. Do środka wkładaj po trochę farszu.

Spaghetti z cukinii i marchwi z farszem bakłażanowo-pieczarkowym 1Spaghetti z cukinii i marchwi z farszem bakłażanowo-pieczarkowym 2Spaghetti z cukinii - krojenieSpaghetti warzywne - czas gotowaniaSpaghetti z cukinii i marchwi z farszem bakłażanowo-pieczarkowym 0

Tagi: , , , , ,