Bardzo prosty przepis na smaczny dodatek do obiadu. Warto korzystać z różnorodnych warzyw, jakie są teraz dostępne. Kminek i koperek podkreślają smak kapusty, a kminek dodatkowo pomaga w jej trawieniu. Preferuję warzywa w wersji lekkiej, ale można tu dodać zasmażkę z masła i mąki. Można też połączyć taką kapustę z pulpecikami.
Kapusta duszona
- średnia kapusta
- 2 małe marchewki
- garść posiekanego koperku
- łyżeczka mielonego kminku
- łyżka masła
- sól, pieprz
Kapustę umyj, odrzuć zewnętrzne liście, jeśli są wyschnięte. Pozostałą kapustę posiekaj. Marchewki obierz i pokrój na plasterki. Kapustę i marchew włóż do dużego garnka. Dodaj pół łyżeczki soli, dolej wrzątku na wysokość 3 cm i gotuj na średnim ogniu, pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Gdy kapusta trochę zmięknie, zmniejsz ogień, a kiedy będzie już wystarczająco miękka, wyłącz ogień, dodaj koperek, kminek, masło, pieprz i wymieszaj. Spróbuj i ewentualnie dopraw jeszcze solą i pieprzem.
Tagi: kapusta, kminek, koperek, marchewka
Lubię taką kapustkę. Fajne zdjęcie to ostatnie 😉
Majanko, też mi się to zdjęcie spodobało, dlatego pojawiło się przy przepisie 🙂