Mam nową ulubioną potrawę obiadową! 🙂

Tym razem jest to jaglotto, czyli risotto z kaszy jaglanej. Przepyszne, bo kasza jaglana jest wspaniałą bazą wielu potraw. Moje jaglotto bazuje na botwince oraz duszonej cebuli i czosnku. Jest bardzo aromatyczne dzięki dodatkowi kminku i czubrycy. Koi żołądek. Można się nim nasycić, nie przejadając się jednocześnie. Same zalety! Koniecznie wypróbujcie 🙂

Przy okazji jaglane risotto z botwinką świetnie wpisuje się w moje zdrowe menu. Jest idealne na kolację lub jako drugie danie obiadowe.

Risotto jaglane z botwinką

Jaglane risotto z botwinką

  • 1 i 2/3 szkl kaszy jaglanej
  • 1 l bulionu lub kopiasta łyżka pasty bulionowej
  • pęczek botwinki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju, najlepiej z pestek winogron
  • 100 ml wina – białego lub czerwonego
  • łyżeczka kminku
  • pół łyżeczki czubrycy
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • pieprz i ewentualnie sól do smaku

Czosnek i cebulę obierz i posiekaj. Do dużego garnka o grubym dnie wlej olej, dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek i smaż na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Cebula powinna się zeszklić i lekko zezłocić.

W tym czasie umyj botwinkę. Obrane buraczki oraz łodygi pokrój drobno. Liście pokrój w cienkie paski. Do podduszonej cebuli dodaj buraczki oraz łodygi i smaż na średnim ogniu przez 2 minuty.

Dodaj kaszę jaglaną i praż ją przez kolejne 2 minuty. Dodaj wino i gotuj, aż wino niemal w całości odparuje. Dolewaj po trochę bulionu, mieszaj od czasu do czasu i gotuj na niewielkim ogniu pod przykryciem. Dolewaj kolejną porcję bulionu, gdy poprzednia będzie niemal całkowicie wchłonięta. W trakcie dolewania bulionu dodaj kminek i czubrycę. Gotowanie kaszy z bulionem powinno trwać w sumie koło 15 minut.

Pod sam koniec gotowania dodaj liście botwinki, a następnie posiekany koperek i natkę pietruszki. Zamieszaj, dopraw pieprzem i ewentualnie solą. Podawaj od razu.

Risotto jaglane z botwinkąRisotto jaglane z botwinkąRisotto jaglane z botwinką

Tagi: , , , , , , , ,