Francuskie rożki i sakiewki ze szpinakiem (+film)

|

Trochę się uzależniłam ostatnio od ciasta francuskiego z wytrawnym farszem. W Bajecznych smakach nie mogło zabraknąć przepisu z tej serii 🙂

Przedstawiam Wam dwa kształty przekąsek: rożki i sakiewki, z dwoma rodzajami farszu. Rożki kryją szpinak z łososiem, a sakiewki szpinak z serem pleśniowym. Nie mogę się zdecydować, które są lepsze 😉

Francuskie rożki i sakiewki ze szpinakiem

Francuskie rożki i sakiewki ze szpinakiem

  • opakowanie 250 g ciasta francuskiego
  • 250 g szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 g łososia wędzonego
  • 200 g sera pleśniowego
  • pieprz świeżo zmielony

[:Listonic]

Na patelnię wlej oliwę i włóż obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Smaż na niewielkim ogniu przez około 2 minuty, aż czosnek zacznie pachnieć. Nie dopuść do zrumienienia czosnku, chyba że lubisz ten smak 🙂 Dodaj szpinak, przykryj i duś na niewielkim ogniu przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy liście szpinaku odparują i lekko zwiędną, przełóż je do miski i pozostaw aż wystygną.

W tym czasie pokrój na niewielkie kawałki łososia i ser. Szpinak podziel na dwie części. Do jednej dodaj łososia, do drugiej ser. Dopraw pieprzem i wymieszaj.

Ciasto francuskie pokrój na kwadraty o boku około 7 cm. Na środek kwadratu nakładaj farsz z łososiem, składaj po przekątnej i sklejaj brzegi powstałego rożka. W ten sposób wypełnij połowę kwadratów. Na środek każdego z pozostałych kwadratów nakładaj farsz z serem. Składaj kwadrat po przekątnej, a następnie złóż do góry pozostałe rogi. Sklej dokładnie brzegi powstałej sakiewki.

Rożki i sakiewki układaj na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Piecz w 200°C przez 10 minut, a następnie w 180°C przez 5-10 minut, aż do ładnego zrumienienia rożków.

Francuskie sakiewki ze szpinakiem i łososiem 1Francuskie sakiewki ze szpinakiem i łososiem 2Francuskie sakiewki ze szpinakiem i łososiem

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

2 komentarze

  1. Absolutnie moje smaki 🙂 Ania ma rację – super na małe przyjęcia. Ja czasem francuskie nadziewam też na słodko – dżemem lub jabłkiem, ale i tak wolę wytrawne, np. z salami lub kindziukiem 🙂

    1. Oczko, o właśnie! Dzięki za podpowiedź! Z salami albo z kabanosem bym wypróbowała 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.