Zapraszam dziś na kolejną zdrową propozycję. To danie zawiera różnorodne składniki, dużo warzyw, rybę, parmezan oraz jogurt naturalny. Dzięki tej różnorodności jest smaczne i nasyci na dłużej. Fasolka szparagowa doskonale łączy się z łososiem wędzonym i parmezanem. Koperek dodaje wiosennej świeżości. Sos, oparty na gęstym jogurcie naturalnym, zawiera fileciki anchois, musztardę i parmezan, dzięki czemu jest bardzo intensywny w smaku.
Fasolka z łososiem wędzonym otulona płatkami parmezanu i unikalnym sosem jogurtowym
- pół opakowania mrożonej fasolki zielonej „Już Przygotowane na Parze” Bonduelle
- 80 g łososia wędzonego w plastrach
- 30 g parmezanu
- gałązka koperku
- duża garść rukoli
- pół cytryny
- pół łyżeczki oliwy
Sos:
- 6 filecików anchois
- 3-4 łyżki jogurtu greckiego
- pół łyżeczki musztardy
- 20 g parmezanu
- szczypta pieprzu świeżo zmielonego
Sos. Do malaksera włóż parmezan pokrojony na mniejsze kawałki i zmiksuj na wysokich obrotach. Dodaj pozostałe składniki i miksuj na średnich obrotach, aż sos będzie gładki.
Parmezan pokrój obierakiem do warzyw na cienkie płatki. Plastry łososia pokrój w paski. Koperek podziel na małe gałązki. Rukolę umyj i dokładnie osusz. Możesz skropić ją odrobiną oliwy. Cytrynę pokrój w ósemki.
Na patelnię wlej 2 łyżki wody i pół łyżeczki oliwy. Dodaj mrożoną fasolkę i smaż przez 3 minuty na średnim ogniu, pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
Na talerzu ułóż fasolkę, łososia, płatki parmezanu i koperek. Obok ułóż liście rukoli i kawałki cytryny. Sosem polej fasolkę lub podaj go w oddzielnej miseczce.
Tagi: anchois, Bonduelle, cytryna, dla zdrowia, fasolka szparagowa, film, jogurt grecki, koperek, łosoś, musztarda, parmezan, rukola
Zostaw komentarz