2 smaki uwielbiają dynię i kiedy nie jedzą zupy dyniowej, przygotowują inne dania na bazie dyni 🙂 Dynia pojawia się u nas dosłownie na śniadanie, obiad i kolację. Dynia z soczewicą to dość proste danie obiadowe, które nie tylko jest bardzo smaczne i lekkie, ale dzięki soczewicy, potrafi dobrze nasycić. Kurkuma z dodatkiem chili podkreśla wytrawny smak dania, a jednocześnie mocno sprzyja naszemu zdrowiu. Warto pamiętać o kurkumie w sezonie jesienno-zimowym. Pamiętaj też o dodaniu pieprzu lub chili do dań z kurkumą, ponieważ kurkumina znacznie lepiej się wchłania w towarzystwie tych przypraw.
Dynia z soczewicą
- 1 kg dyni
- pół szkl czerwonej soczewicy
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- łyżka domowej pasty bulionowej lub pół litra bulionu warzywnego
- pół łyżeczki kurkumy
- mała szczypta chili – ilość zależy od indywidualnych preferencji
- odrobina pieprzu cytrynowego
- sól do smaku
Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj. Dynię pokrój, pozbaw farfocli i obierz ze skórki.
Do dużego garnka wlej oliwę, dodaj cebulę i czosnek. Smaż na niewielkim ogniu, pod przykryciem przez 10 minut.
Dodaj dynię pokrojoną w dużą kostkę. Smaż przez chwilę na średnim ogniu. Dodaj gorący bulion (lub pastę bulionową i pół litra wrzątku), kurkumę, chili oraz pieprz cytrynowy. Bulion nie powinien przykrywać dyni, jeśli ma wyjść gęste danie.
Zagotuj i gotuj przez 20 minut lub do miękkości dyni. Dodaj soczewicę i gotuj jeszcze 3 minuty. Wyłącz ogień i odczekaj jeszcze 5 minut.
Zobacz też:
Zupa z dyni w kilkunastu odsłonach
Tagi: chili, czerwona soczewica, dynia, kurkuma, pieprz cytrynowy
Wiemy 🙂 i stosujemy 🙂