Próbowaliście już połączenia bakłażana z koprem włoskim? Człowiek uczy się całe życie, a ja swoją lekcję odebrałam u sprzedawczyni w sklepie osiedlowym 🙂 Do tej pory używałam kopru włoskiego w surówkach. Od ekspedientki usłyszałam, że ona najbardziej lubi wersję na ciepło z warzywami. Przy czym najbardziej smakuje jej połączenie z bakłażanem. Spróbowałam i jestem bardzo za! Bakłażan nabrał wyrazu, a koper odkrył swoje aksamitne oblicze.

Bakłażan duszony z koprem włoskim

Bakłażan duszony z koprem włoskim

  • nieduży bakłażan
  • pół kopru włoskiego (fenkułu)
  • niewielka cebula
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • łyżka natki pietruszki

Bakłażana umyj i osusz. Nie obieraj, pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Koper włoski umyj, osusz i pokrój w średnią kostkę.

Na dużą patelnię wlej oliwę, włóż cebulę i smaż na średnim ogniu, często mieszając, przez 5 minut. Dodaj fenkuł oraz bakłażana i smaż przez 3 minuty. Zmniejsz ogień, posól i duś pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, przez 8 minut. Minutę przed końcem duszenia dodaj zioła prowansalskie, sól oraz pieprz do smaku i wymieszaj.

Tuż przed podaniem wymieszaj z posiekaną natką pietruszki.

Bakłażan duszony z koprem włoskim 0Bakłażan duszony z koprem włoskim 2

Tagi: , , , ,