Próbowaliście już połączenia bakłażana z koprem włoskim? Człowiek uczy się całe życie, a ja swoją lekcję odebrałam u sprzedawczyni w sklepie osiedlowym 🙂 Do tej pory używałam kopru włoskiego w surówkach. Od ekspedientki usłyszałam, że ona najbardziej lubi wersję na ciepło z warzywami. Przy czym najbardziej smakuje jej połączenie z bakłażanem. Spróbowałam i jestem bardzo za! Bakłażan nabrał wyrazu, a koper odkrył swoje aksamitne oblicze.
Bakłażan duszony z koprem włoskim
- nieduży bakłażan
- pół kopru włoskiego (fenkułu)
- niewielka cebula
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- łyżka natki pietruszki
Bakłażana umyj i osusz. Nie obieraj, pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Koper włoski umyj, osusz i pokrój w średnią kostkę.
Na dużą patelnię wlej oliwę, włóż cebulę i smaż na średnim ogniu, często mieszając, przez 5 minut. Dodaj fenkuł oraz bakłażana i smaż przez 3 minuty. Zmniejsz ogień, posól i duś pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, przez 8 minut. Minutę przed końcem duszenia dodaj zioła prowansalskie, sól oraz pieprz do smaku i wymieszaj.
Tuż przed podaniem wymieszaj z posiekaną natką pietruszki.
Tagi: bakłażan, cebula, fenkuł, natka pietruszki, zioła prowansalskie
Bakłażany uwielbiam. ..np w postaci caponaty. A koper lubię i na ciepło i w salatce i jako sorbet
No to mnie zaintrygowałaś tym sorbetem 🙂 Jak go robisz?
No blenduje i mieszam z sokiem cytrynowym i cukrem pudrwm
A, czyli prosto, tak jak lubię 🙂 Tylko cukier bym czymś zastąpiła, może miodem albo daktylem.
Można
bakłażan to afrodyzjak zwany „gruszką miłości”. Gotuj Kochana, gotuj 😉
No to tym bardziej muszę mocno polubić się z bakłażanem 🙂
A z czym podajecie takie duszone warzywna?
Beata, ja bardzo lubię zajadać je same, ale może to być też dodatek na przykład do mięsa i ziemniaków pure.