Jakoś ostatnio ciągnie mnie do łososia. Tym razem proponuję Wam elegancki niedzielny obiad, bogaty w różne smaki, ale niezbyt skomplikowany do wykonania. Smażony łosoś, smażone kurki z cebulą i makaron razowy z plasterkami czosnku i pomidorkami koktajlowymi. Niebo w gębie 🙂
Smażony łosoś z kurkami
[2 porcje]
- 300 g łososia
- kilka kurek
- pół cebuli
- 200 g razowego makaronu penne
- kilka pomidorków koktajlowych
- ząbek czosnku
- kilka listków bazylii
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz świeżo mielony
Smażone kurki. Grzyby oczyść szczoteczką pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osusz na ręczniku papierowym. Cebulę obierz, posiekaj i smaż na łyżce oliwy, na niewielkim ogniu przez 5-10 minut. Nie dopuść do przypalenia cebuli, wystarczy, że się zeszkli lub leciutko zezłoci. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki kurki i smaż jeszcze przez kilka minut na średnim ogniu.
Makaron razowy z czosnkiem i pomidorkami. Makaron ugotuj al dente. Czosnek obierz i pokrój na plastry, pomidorki umyj i przekrój na pół. Na patelnię wlej łyżkę oliwy, dodaj czosnek i smaż przez chwilę na małym ogniu. Następnie dodaj pomidorki, układając je przekrojoną stroną do dołu i smaż na średnim ogniu przez kilka minut, aż pomidorki od spodu leciutko się zezłocą. Pod koniec smażenia dodaj świeżo mielony pieprz.
Smażony łosoś. Łososia umyj, odetnij skórę, wyjmij duże ości, jeśli takie wyczujesz. Oprósz solą i smaż na średnim ogniu na 2 łyżkach oliwy, z każdej strony po 2-3 minuty.
Tagi: bazylia, cebula, czosnek, kurki, łosoś, makaron, pomidorki koktajlowe
Zostaw komentarz