Idealny obiad na Środę Popielcową i każdy piątek. Choć… nie mogę powiedzieć, aby takie jedzenie było dla mnie wielkim umartwianiem się. Czasem najprostsze i najzwyklejsze potrawy są lepsze od tych wszystkich wymyślnych. Połączenie schłodzonego śledzia w śmietanie z gorącymi ziemniakami jest moim nie tak dawnym odkryciem. Od tej pory uwielbiam to zestawienie.

Przepis ten znalazłam nieoczekiwanie w tygodniku Do Rzeczy, w artykule Cezarego Gmyza. Niestety, w najbliższej okolicy nie znalazłam prawdziwych matiasów, ale i tak warto spróbować takiej wersji śledzi, nawet jeśli są „a la matias” 🙂

Zobacz wszystkie przepisy na śledzie.

Śledzie w śmietanie z duszoną cebulą, z ziemniakami w mundurkach

Śledzie w śmietanie z duszoną cebulą, podane z ziemniakami w mundurkach

[proporcje na dwie średnio głodne osoby, ale wszystko zależy od apetytu :)]
  • 4 ziemniaki
  • pół łyżeczki soli
  • 220 g matiasów lub śledzi a la matias
  • cebula
  • liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • łyżka octu spirytusowego
  • 1/3 szkl śmietany przynajmniej 18 %

Śledzie. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Włóż do rondelka, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, zalej niewielką ilością wody. U mnie to było około 1/4 szklanki wody, czyli woda nie przykryła cebuli. Przykryj garnek pokrywką, doprowadź do wrzenia i duś na niewielkim ogniu. Dodaj pieprz i ocet i duś jeszcze przez 5 minut. Odstaw wywar do wystudzenia. Do wywaru dodaj śmietanę, wymieszaj, dodaj śledzie (nie trzeba ich moczyć) pokrojone na dzwonka i jeszcze raz wymieszaj. Odstaw do lodówki na 3 godziny, aby smaki się przegryzły.

Ziemniaki wyszoruj dokładnie, nie obieraj. Włóż do garnka, zalej wodą, dodaj sól i gotuj do miękkości, czyli około 25 minut.

Schłodzone śledzie podawaj z gorącymi ziemniakami.

Tagi: , , , , , , , ,