Jeśli macie chęć na mniej typowy smak pizzy, to polecam tą ciekawą w smaku kompozycję. Sardele są bardzo wyraziste w smaku, więc wystarczy dosłownie kilka sztuk. Pieczarki i papryka też są dość mocnymi akcentami smakowymi. Roszponka dorzucona na upieczoną pizzę dodaje świeżości i lekkości. Jeśli szukacie odchudzonych lub zdrowszych wersji dla znanych przepisów, polecam dodanie do ciasta mąki pełnoziarnistej. W podanej ilości moje dzieci nie dostrzegły niczego podejrzanego 🙂
Zobacz wszystkie moje przepisy na pizzę.
Pizza pełnoziarnista z anchois, pieczarkami, papryką i roszponką
[porcja na 6 małych placków]
Ciasto:
- paczka 7 g drożdży instant
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- 400 g mąki zwykłej
- 300 ml wody mineralnej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
Sos pomidorowy:
- pomidory podłużne lub przecier pomidorowy lub koncentrat
- czosnek
- sól, cukier
Farsz:
- 100 g anchois (sardeli)
- 300 g pieczarek
- papryka
- 300 g mozzarelli, najlepiej twardej
- oregano do posypania
- roszponka
Ciasto. Wymieszaj wszystkie składniki ciasta, możesz użyć malaksera. Uformuj kulę, włóż do miski, przykryj pokrywką lub folią spożywczą. Pozostaw na około pół godziny aż ciasto podwoi objętość. Następnie ponownie wyrób ciasto, podziel na 5-6 części i z każdej uformuj kulę. Przykryj czystą ściereczką aby kule nie wyschły.
Sos pomidorowy. Wymieszaj przecier pomidorowy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, cukrem i łyżką oliwy. Jeśli używasz koncentratu, dodaj taką samą objętość wody. Jeśli używasz pomidorów, zmiksuj sos.
Farsz. Pieczarki oczyść, obierz i pokrój na plastry. Paprykę umyj i pokrój na 4 cząstki, a następnie na plasterki. Roszponkę umyj i dokładnie osusz. Mozzarellę zetrzyj na dużych oczkach tarki lub przekrój na kilka kawałków i zmiksuj w malakserze.
Każdą kulkę ciasta na pizzę rozwałkuj na placek, podsypując odrobiną mąki. Ułóż na blasze do pieczenia, posmaruj sosem pomidorowym, rozłóż pieczarki, paprykę i kilka sardeli, posyp mozzarellą i oregano.
Piecz w piecu chlebowym przez 4 minuty lub w piekarniku rozgrzanym do 230°C przez 10 minut, a następnie w 200°C przez 4 minuty, aż brzegi ciasta ładnie się zrumienią. Upieczoną pizzę posyp liśćmi roszponki i pokrój na 6 kawałków.
Tagi: anchois, czosnek, koncentrat pomidorowy, mąka pełnoziarnista, mozzarella, oregano, papryka, pieczarki, pizza, roszponka
U nas dziś też pizza z anchois 😉
Znowu synchronizacja między nami 🙂