Pieczony łosoś ze szpinakiem i serem pleśniowym

Cudownie sycące i rozgrzewające danie. Przyda się na te chłodne dni, które ostatnio mamy. To połączenie smaków jest dosyć klasyczne. Łosoś jest aromatyczny i tłusty, szpinak dodaje lekkości, a ser pleśniowy dodatkowo wzbogaca smak i syci.

Jest to bardzo fajny pomysł na obiad we dwoje. U nas dzieci też były, ale wolały makaron 😉

Pieczony łosoś ze szpinakiem i lazurem

Pieczony łosoś ze szpinakiem i serem pleśniowym

  • 350 g łososia
  • 250 g liści szpinaku
  • 200 g sera pleśniowego lazur
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka sosu teriyaki
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

[:Listonic]

Łososia umyj, osusz i pokrój na 3-4 dzwonka. Ułóż go skórą do dołu na małej blasze skropionej oliwą, polej sosem teriyaki, posyp solą i pieprzem. Na dzwonkach rozłóż plasterki pokrojonego jednego ząbka czosnku. Piecz w temperaturze 200°C przez 12 minut.

W czasie pieczenia łososia, obierz i pokrój na plasterki drugi ząbek czosnku. Na dużą patelnię wlej 2 łyżki oliwy, ułóż ząbki czosnku i smaż na niewielkim ogniu przez kilka minut, nie dopuszczając do zrumienienia. Dołóż umyte i osuszone liście szpinaku, przykryj i duś na małym ogniu, aż liście lekko zwiędną i staną się ciemnozielone (ale nie brązowe). Dodaj pokrojony w kostkę ser lazur. Duś jeszcze 2-3 minuty, wymieszaj.

Na talerzu ułóż kawałki pomidora, skrop sosem balsamicznym. Obok ułóż przygotowany szpinak, a na nim łososia.

Polecam podawać to danie z pomidorem, ponieważ ser pleśniowy jest dość słony, a pomidor fajnie równoważy ten smak. Poza tym na talerzu przybywa kolorów 🙂

Pieczony łosoś ze szpinakiem i lazurem

Pieczony łosoś ze szpinakiem i lazurem

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

15 komentarzy

  1. Hej, czy myślisz że to danie można zrobić w wersji makaronowej? Próbowałaś je tak podawać?

    1. Natalia, akurat dokładnie takiego połączenia nie próbowałam, ale na podstawie doświadczeń z tymi składnikami stwierdzam, że nam by taka wersja smakowała. Z podobnych rzeczy robiłam:
      https://2smaki.pl/index.php/dania_glowne/dania_rybne/tagliatelle-cytrynowe-ze-szpinakiem-i-lososiem/
      https://2smaki.pl/index.php/dania_glowne/dania_rybne/spaghetti-ze-szpinakiem-i-lososiem/
      https://2smaki.pl/index.php/dania_glowne/dania_warzywne/makaron-ze-szpinakiem-i-pieczarkami/

  2. Dzięki za linki. Przydadzą się bo właśnie się dowiedziałam, że moi goście dla których będę gotować nie jadają serów pleśniowych… 🙁

    1. Natalia, myślę, że te wymienione w linkach przepisy godnie zastąpią powyższy 🙂 Są równie smaczne!

    1. Doo, możesz sos teriyaki zastąpić sosem sojowym. Ewentualnie można też go pominąć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.