Łosoś pieczony z czosnkiem i limonką

Pyszny, delikatny i aromatyczny łosoś. Kwaśna limonka dobrze się łączy z tłustą rybą. Cynamonowy posmak limonki i czosnek harmonizują z delikatnym smakiem łososia.

Łosoś pieczony z czosnkiem i limonką

Łosoś pieczony z czosnkiem i limonką

  • 300 g świeżego łososia
  • ząbek czosnku
  • pół limonki
  • sól morska świeżo mielona
  • pieprz świeżo mielony
  • 4 łyżki oliwy

[:Listonic]

Niewielką blachę nasmaruj oliwą. Łososia pokrój na kilka kawałków i ułóż na blasze.

Na wierzchu ułóż posiekany czosnek, posyp solą, pieprzem i skrop sokiem z limonki oliwą.

Piecz w 200°C przez 8 minut.

Podawaj z limonką i sałatą.

Łosoś pieczony z czosnkiem i limonką 1Łosoś pieczony z czosnkiem i limonką 2Łosoś pieczony z czosnkiem i limonką

 

Podziel się tym ze znajomymi!

Podobne wpisy

14 komentarzy

    1. Nie mieli takiego w sklepie.
      Kupiłem wędzonego w cienkich plasterkach ale to nie to samo.

      1. Wybredny, to prawda. Poszukaj surowego łososia i spróbuj. Choć raz w życiu warto się z takim świeżo upieczonym poznać 🙂

  1. ja uwielbiam łososia !!!! a spożywanie go traktuję, jak botoks, mezoterapię itd 🙂 od lat najbardziej lubię pieczonego w maśle musztardowym z zielonym pieprzem, ale zaintrygowała mnie limnonka 🙂

    1. Jolu, szybkość przyrządzania potraw jest dla mnie bardzo istotna, więc robię co mogę, aby potrawy miały krótki czas przygotowania 🙂

  2. Łosoś od zawsze był moja ulubioną ryba. Pełny witamin i minerałów, a dodatkowo wyjatkowy smak. Cokolwiek ktos mi poda łososia – z grilla, zapiekanego, wedzonego w salatce. A nie raz sie przyjmuje ze najprostsze przepisy, nieprzekombinowane sa najlepsze, tak jak tu 🙂

    1. Zakupy online, ja zawsze jestem za najprostszymi przepisami 🙂 A łososia lubię bardzo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.