Jesiotr to polska ryba słodkowodna, która jest przepyszna, o ile dobrze się z nią obejdziemy. Ości ma niewiele i łatwo się je wyjmuje, natomiast mulisty posmak można bez problemu usunąć przed przyrządzeniem ryby. Wystarczy namoczyć ją w odpowiedniej zalewie. Albo dwóch!

Jesiotr przybył do nas w paczce z Lidla, podczas Tygodnia Polskiego. Przybył w towarzystwie karpia, amura oraz borowików szlachetnych z Borów Tucholskich. Jasne więc było, że powstanie danie łączące borowiki z rybą.

Poszłam w kierunku złotej zasady, że im prościej tym lepiej. Zarówno jesiotr, jak i borowiki, przyprawione są minimalistycznie, aby dominował ich własny smak. Podałam je z dynią z soczewicą, bo dynię w sezonie dodajemy do wszystkiego i nadal nam się nie znudziła. Oczywiście w naszym obiedzie musiała wystąpić również sałata. Lubimy zjeść na obiad coś surowego, najchętniej zielonego – nie tylko dla zdrowia, ale również ze względu na pyszny smak.

A po obiedzie okazało się, że nie możemy się zdecydować, co w tym daniu smakowało nam najbardziej. Janek wybrał jesiotra, ja borowiki. Wniosek z tego jest taki, że najlepiej zrobić obie te rzeczy na weekendowy obiad!

Idealny sposób na przygotowanie jesiotra do smażenia znalazłam u Izy, która szczegółowo opisuje co i dlaczego należy zrobić z surowym całym jesiotrem, aby przyrządzić z niego pyszne danie.

Polecamy winoPolecamy wino: do smażonego jesiotra z borowikami polecamy chardonnay.

Jesiotr z borowikami

Jesiotr z borowikami

[porcja dla 2 osób]
  • płat z jesiotra
  • 300 g borowików
  • cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Zalewa z solą:

  • 70-100 g soli
  • 1 l zimnej wody

Zalewa octowa:

  • 200 ml octu spirytusowego 1% (lub innego: jabłkowego, ryżowego)
  • 500 ml gorącej wody

Płat jesiotra umyj i zalej zalewą z solą, przykryj i odstaw do lodówki na noc.

Odlej solankę i zalej rybę wrzącą wodą oraz octem. Dzięki temu jesiotr straci swój mulisty smak oraz łatwiej będzie zdjąć z niego skórę. Odstaw na 20 minut, a następnie odlej zalewę, zdejmij skórę z jesiotra, wyjmij duże ości i podziel płat na porcje.

Borowiki pokrój na ćwiartki lub w grubą kostkę. Cebulę posiekaj. Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy, dodaj cebulę i duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut, aż cebula się zeszkli. Po tym czasie zwiększ ogień na średni, dodaj borowiki, dopraw solą i pieprzem i smaż, aż borowiki się usmażą i delikatnie zrumienią. Zajmie to około 5 minut. Na koniec wlej na patelnię 1-2 łyżki wrzącej wody i jeszcze chwilę smaż.

Na drugą patelnię wlej pozostałe 2 łyżki oliwy i rozgrzewaj przez chwilę na średnim ogniu. Ułóż na patelni jesiotra i smaż z obu stron aż się lekko zrumieni. Zajmie to w sumie około 5 minut.

Na talerze wykładaj jesiotra, podsmażone borowiki posypane świeżym lubczykiem, świeżą sałatę skropioną dobrą oliwą oraz kaszę pęczak lub dynię z soczewicą.

Jesiotr z borowikamiJesiotr z borowikamiJesiotr, amur, karp i borowiki z Lidla

Tagi: , ,