Jesiotr to polska ryba słodkowodna, która jest przepyszna, o ile dobrze się z nią obejdziemy. Ości ma niewiele i łatwo się je wyjmuje, natomiast mulisty posmak można bez problemu usunąć przed przyrządzeniem ryby. Wystarczy namoczyć ją w odpowiedniej zalewie. Albo dwóch!
Jesiotr przybył do nas w paczce z Lidla, podczas Tygodnia Polskiego. Przybył w towarzystwie karpia, amura oraz borowików szlachetnych z Borów Tucholskich. Jasne więc było, że powstanie danie łączące borowiki z rybą.
Poszłam w kierunku złotej zasady, że im prościej tym lepiej. Zarówno jesiotr, jak i borowiki, przyprawione są minimalistycznie, aby dominował ich własny smak. Podałam je z dynią z soczewicą, bo dynię w sezonie dodajemy do wszystkiego i nadal nam się nie znudziła. Oczywiście w naszym obiedzie musiała wystąpić również sałata. Lubimy zjeść na obiad coś surowego, najchętniej zielonego – nie tylko dla zdrowia, ale również ze względu na pyszny smak.
A po obiedzie okazało się, że nie możemy się zdecydować, co w tym daniu smakowało nam najbardziej. Janek wybrał jesiotra, ja borowiki. Wniosek z tego jest taki, że najlepiej zrobić obie te rzeczy na weekendowy obiad!
Idealny sposób na przygotowanie jesiotra do smażenia znalazłam u Izy, która szczegółowo opisuje co i dlaczego należy zrobić z surowym całym jesiotrem, aby przyrządzić z niego pyszne danie.
Polecamy wino: do smażonego jesiotra z borowikami polecamy chardonnay.
Jesiotr z borowikami
[porcja dla 2 osób]
- płat z jesiotra
- 300 g borowików
- cebula
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Zalewa z solą:
- 70-100 g soli
- 1 l zimnej wody
Zalewa octowa:
- 200 ml octu spirytusowego 1% (lub innego: jabłkowego, ryżowego)
- 500 ml gorącej wody
Płat jesiotra umyj i zalej zalewą z solą, przykryj i odstaw do lodówki na noc.
Odlej solankę i zalej rybę wrzącą wodą oraz octem. Dzięki temu jesiotr straci swój mulisty smak oraz łatwiej będzie zdjąć z niego skórę. Odstaw na 20 minut, a następnie odlej zalewę, zdejmij skórę z jesiotra, wyjmij duże ości i podziel płat na porcje.
Borowiki pokrój na ćwiartki lub w grubą kostkę. Cebulę posiekaj. Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy, dodaj cebulę i duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut, aż cebula się zeszkli. Po tym czasie zwiększ ogień na średni, dodaj borowiki, dopraw solą i pieprzem i smaż, aż borowiki się usmażą i delikatnie zrumienią. Zajmie to około 5 minut. Na koniec wlej na patelnię 1-2 łyżki wrzącej wody i jeszcze chwilę smaż.
Na drugą patelnię wlej pozostałe 2 łyżki oliwy i rozgrzewaj przez chwilę na średnim ogniu. Ułóż na patelni jesiotra i smaż z obu stron aż się lekko zrumieni. Zajmie to w sumie około 5 minut.
Na talerze wykładaj jesiotra, podsmażone borowiki posypane świeżym lubczykiem, świeżą sałatę skropioną dobrą oliwą oraz kaszę pęczak lub dynię z soczewicą.
Tagi: borowiki, jesiotr, wino do potrawy
no bo to chodzi o to, aby był wilk syty i Manchester City
O to to! 😀
Wygląda apetycznie. Zgadzam się z Olą, że borowiki to jest to.
no dobra, przekonałaś mnie 😉
Elu, w zasadzie jedno i drugie było pyszne, ale to za borowiki dałabym się pokroić 🙂
To tak jak ja. Nie wiem co bardziej lubię zbieranie grzybów czy ich jedzenie.
Ja zbierać nie umiem, ale w zjadaniu jestem niezła 😉
Wygląda pysznie! I jesteśmy pewni, że smakuje jeszcze lepiej. 🙂
Tak właśnie jest: smakuje jeszcze lepiej niż wygląda, a wygląda całkiem nieźle 😀
SmacznaPyza, u Ciebie znalazłam najlepszy sposób na pozbycie się mulistego aromatu jesiotra. Dzięki! <3
Polecam się 🙂 pyszna rybcia 🙂
Jesiotr borówiki ja też dolozlbym tez dokładkę☺
Swój chłopak! 🙂