Grillowane krewetki z limonką przygotowałam na warsztatach zorganizowanych przez markę Jacob’s Creek, a prowadzonych przez Adama Gesslera. Sos do krewetek wyszedł nam tak smakowity, że na koniec warsztatów wyjadaliśmy go z patelni łyżkami! Koniecznie wypróbujcie takie połączenie smaków.
Polecamy wino: Do krewetek pasują wina białe, idealnym wyborem będzie Sauvignon Blanc. My zdecydowaliśmy się na użycie do sosu Jacob’s Creek Moscato. W takiej sytaucji to samo wino może pojawić się w kieliszku podanym do przygotowanych krewetek.
Zerknijcie na koniec wpisu, aby zobaczyć co jeszcze przygotowaliśmy na tych warsztatach.
Grillowane krewetki z limonką
- 600 g krewetek
- 100 ml białego wina, wybraliśmy słodkie Jacob’s Creek Moscato, ale świetnym wyborem będzie też Sauvignon Blanc
- 6 ząbków czosnku
- 2 limonki
- papryczka chili
- 50 g masła klarowanego
- 50 g masła
- łyżka miodu
- natka pietruszki
- szczypta soli
Krewetki obierz i oczyść. Czosnek obierz i posiekaj. Papryczkę przekrój, pozbaw pestek i posiekaj.
Marynata. Do miski włóż krewetki, dolej wino i sok z 1 limonki, dołóż czosnek, chili oraz miód. Wymieszaj i włóż do lodówki na 4 godziny.
Smażenie. Oczyść krewetki z marynaty i osusz na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż krewetki na dużym ogniu po 4 minuty. Wyjmij krewetki.
Sos. Na patelnię dodaj czosnek i chili z marynaty i smaż jeszcze przez minutę. Wlej marynatę i duś przez kolejne 2 minuty. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i zagęść sos mieszając go rózgą. Na koniec dołóż na patelnię grillowane krewetki i posyp je posiekaną natką pietruszki.
Podawaj skropione sokiem z limonki.
Zobaczcie jak było na warsztatach Jacob’s Creek.
Zanim zaczęliśmy pracę…
Degustacja win, ocena ich aromatów, prowadzona przez Wojtka Cyrana.
Warsztaty kulinarne.
Degustacja przygotowanych dań.
Tagi: białe wino, chili, czosnek, krewetki, limonka, miód, natka pietruszki, wino do potrawy
Wspaniałe:-)
Kocham krewetki <3 Te grillowane muszą być wspaniałe 🙂
Tak, były wspaniałe! A sos był jeszcze lepszy 😀