Lubię mieć na Święta pieczeń. Można ją pokroić w grube plastry i podać na obiad lub w cienkie plasterki, do pieczywa. Ta szynka łączy w sobie różne aromaty: słodki cukier brązowy, słony i aromatyczny sos sojowy, kwaśny sok z cytryny i jeszcze kilka innych 🙂

Inne przepisy na mięso pieczone: Schab pieczony, na Boże Narodzenie, Schab ze śliwką, Limonkowy kurczak.

Słodko-słona szynka pieczona

Słodko-słona szynka pieczona

  • szynka, około 80 dkg
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka brązowego cukru lub miodu
  • pół łyżeczki papryki
  • 2 ząbki czosnku – posiekane
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/4 łyżeczki soli

Wszystko, oprócz mięsa, włóż do naczynia żaroodpornego, w którym będziesz piec. Dokładnie wymieszaj. Włóż do naczynia mięso i obracaj je we wszystkie strony aż będzie dokładnie obtoczone przyprawami. Jeśli chcesz, możesz na dno dolać jeszcze 1-2 łyżki oliwy. Przykryj naczynie pokrywką lub folią aluminiową. Piecz z termoobiegiem w temperaturze 200°C przez godzinę. Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw mięso na 15 minut, aby odpoczęło – wchłonie soki, które wypływają natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Potem możesz kroić i podawać. Ja wolę upiec szynkę wcześniej (np. poprzedniego dnia), po upieczeniu poczekać aż całkowicie wystygnie i dopiero kroić. Pokrojone kawałki układam w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, polewam sosem z pieczenia i całość wstawiam do lodówki. Przed podaniem podpiekam w temperaturze 180°C przez przynajmniej 20  minut.


Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009

Tagi: , , , , , , , ,