A może by tak upiec rozmarynowego kurczaka na niedzielę? Ten przepis jest całkiem prosty do wykonania, a danie smakuje świetnie. Pałki kurczaka doprawione są tymiankiem i czosnkiem, dzięki czemu są bardzo aromatyczne. Do warzyw dodane jest oregano i rozmaryn. Całość podczas pieczenia pachnie cudownie i równie wspaniale smakuje. Bardzo lubię dania, których wszystkie części składowe pieką się w jednym naczyniu. Mogę wtedy odpocząć lub ogarnąć kuchnię, a zapachy wprawiają mnie w błogi nastrój 🙂
Przepis na to danie znalazłam na jednym z nowych blistrów Kamis, które otrzymałam do przetestowania i zaprezentowania Tobie. Mam nadzieję, że podobnie jak ja, uznasz je za przydatne w kuchni.
Rozmarynowy kurczak z warzywami
- 8 pałek kurczaka
- łyżeczka soli
- 250 g małych cebulek
- 250 g marchewki, najlepiej małej – użyłam mrożonej
- 300 g fasolki szparagowej, najlepiej żółtej – użyłam mrożonej
- 6 średnich ziemniaków
- 1,5 łyżki cukru
- zestaw Kulinarne Inspiracje KAMIS (rozmaryn, papryka, czosnek, tymianek, oregano)
- oliwa
Kurczaka natrzyj solą. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę 2-3 cm, dodaj łyżkę oliwy, rozmaryn i wymieszaj. Cebulkę pokrój na ćwiartki, fasolkę na kawałki długości 3 cm, marchewki pozostaw w całości, a jeśli są duże, to pokrój na grube plastry.
Kurczaka obsmaż ze wszystkich stron na oliwie, przełóż do miski i oprósz papryką, połową czosnku i tymiankiem. Na patelnię po smażeniu mięsa wsyp cukier, podgrzej aż się rozpuści i lekko zezłoci. Dodaj cebulkę, marchew, fasolkę i smaż mieszając, przez 5 minut. Warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp czosnkiem, oregano i wymieszaj. Na warzywach ułóż pałki kurczaka i ziemniaki. Piecz w 180°C przez 50-60 minut.
Moja uwaga: u mnie ziemniaki wyszły odrobinę za twarde, choć nie surowe. Dlatego następnym razem postaram się, aby nie były schowane pod pałkami kurczaka. Wtedy na pewno się dobrze upieką, bo czasu w piekarniku spędzają sporo.
Tagi: cebula, czosnek, dla dzieci, fasolka szparagowa, marchewka, oliwa, oregano, papryka słodka, podudzia kurczaka, rozmaryn, ziemniaki
Też go robiłam.
mmmmm, wygląda apetycznie, nigdy nie piekłam kurczaka na warzywach a muszę wyznać, że mnie od dłuższego czasu nęci ten sposób pieczenia 🙂
Tanroth, daj się skusić 🙂 To po pierwsze duża wygoda, bo wrzucasz do piekarnika i samo się piecze,a po drugie świetny smak mięsa pieczonego oraz warzyw w sosie z mięsa.
u mnie też dzisiaj udka 😉
u nas wczoraj było mniam , mniam….:)